Hlavní obsah

VIDEO: Hlavní hygienik: výskyt žloutenky se bude ještě zvyšovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí nakažených žloutenkou typu A se podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta bude ještě zvyšovat. Žloutenka, která se v posledních týdnech rozšířila zejména v Praze a středních Čechách, četností svého výskytu připomíná roky 1999 a 2000, kdy byl počet nemocných podobný. Podle Víta nejde v současnosti o epidemii, ale o zvýšený výskyt.

Článek

Vít chce zadat statistikům na ministerstvu zdravotnictví analýzu, v níž by porovnali letošní stav s předchozími roky. Podle něj může počet nemocných překročit 1000, ale také nemusí.

"Odhadujeme, že se bude výskyt žloutenky ještě zvyšovat. Žloutenka má vždycky vyšší výskyt v podzimních měsících a u malých dětí. Ke zlomu by mohlo dojít začátkem listopadu," řekl Vít v rozhovoru pro deník Právo.

Hlavní hygienik ČR Michael Vítfoto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Vývoj je však podle něj složité předvídat, protože letošní zvýšený výskyt se týká především dospělých, a ne dětí, jako tomu bylo dříve. Podle informací pražské hygienické stanice se letos nejčastější věk nemocných pohybuje od 20 do 40 let.

Vít zároveň dodal, že v pondělí dojde k navýšení počtu lůžek infekčního oddělení v pražské nemocnici na Bulovce o třicet míst, což by podle jeho slov mělo stačit.

Před třiceti lety se žloutenkou nakazilo 30 tisíc lidí

Historického minima dosáhl počet nakažených v roce 2004, kdy hygienici evidovali pouze 70 případů onemocnění. Oproti tomu v roce 1999 byl počet infikovaných osob 933. Rok poté přesáhl šest stovek.

Doposud největší epidemie žloutenky zasáhla tehdejší Československo v roce 1977, kdy se z ovocné dřeně infikovaných polských jahod nakazilo na 30 tisíc lidí.

V minulém týdnu došlo v řadě pražských a středočeských lékáren k vyprodání očkovacích vakcín. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto rozhodl o mimořádném dovozu cizojazyčných šarží očkovací látky.

Středočeský kraj v souvislosti s šířením nemoci už rozhodl o očkování prvňáků. Magistrát hlavního města ale o podpoře plošného očkování dětí zatím neuvažuje. Žloutence typu A se říká nemoc špinavých rukou. Nákaza hrozí například na veřejných záchodcích. Prevencí je dobrá hygiena a očkování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám