Hlavní obsah

Senát chce pro rodiče postižených dětí 3 tisíce měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rodiče, kteří se starají o vlastní dlouhodobě nemocné děti, na ně patrně budou dostávat finanční příspěvek až do 15 let jejich věku. Výše příspěvku by však měla snížit zhruba na polovinu. Rozhodl o tom Senát, který návrh zákona vrátil s pozměňovacími návrhy do Sněmovny.

Článek

Výše příspěvku by se dle senátních pozměňovacích návrhů měla snížit ze 7 600 korun, které navrhli poslanci, na 3 000 korun měsíčně. Příspěvek by dostávali rodiče dětí starších 7 let. V příštím roce by na tento příspěvek navíc měli mít nárok jen rodiče dětí od sedmi do deseti let věku, navrhují senátoři.

Zákon o státní sociální podpoře byl ve Sněmovně schválen v podobě, která vyvolala spory v koalici. Poslankyně ODS Alena Páralová koncem srpna navrhla prodloužit dobu, po níž by rodiče dlouhodobě nemocných dětí mohli pobírat od státu finanční příspěvek.

Její pozměňovací návrh byl v rozporu s podobou zákona, kterou předkládal ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Návrh však nakonec prošel, neboť krom opozice a Páralové pro něj hlasovala i čtveřice občanskoých demokratů Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Juraj Raninec a Jan Klas, což vyvolalo nelibost uvnitř poslaneckého klubu ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám