Hlavní obsah

Rodina, kterou Čunek vystěhoval ze Vsetína, je zpátky

Právo, Radim Vaculík, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV/VSETÍN

Velká část početné rodiny Tulejových se na začátku týdne vrátila do Vsetína, odkud je před dvěma lety podle jejich slov pod nátlakem místní úředníci v čele s tehdejším starostou Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) vystěhovali. Vsetínská radnice totiž uznala, že jejich nový domov v obci Čechy pod Kosířem na Prostějovsku je neobyvatelný.

Foto: Vladislav Galonek, ČTK

Rodiny Tulejových se vrátila dočasně zpět do Vsetína

Článek

Rodina se přestěhovala ale jen dočasně, na dva měsíce. Vsetínští úředníci a Čunkova nástupkyně Květoslava Othová (KDU-ČSL) teď slíbili, že dům na Prostějovsku na náklady valašského města zrekonstruují. Do té doby dostala rodina k dispozici nevyužitý dům ve Vsetíně.

Nyní bydlí v hájence z přelomu devatenáctého a dvacátého století, která sousedí s domem hlavní svědkyně Čunkovy skončené trestní kauzy Marcely Urbanové.

„Tulejovic ženy a děti v pondělí odjely do domu ve vsetínské části Semetín, který vlastní tamní radnice. Budou tam bydlet do té doby, než skončí tady u nás oprava jejich domu. Chlapi tady zůstali a přímo se na té opravě podílejí, dokonce si tak můžou i přivydělat,“ popsal nynější situaci starosta obce Čechy pod Kosířem Zdeněk Mader.

Dům byl určený k demolici

V domě podle něj do jeho rekonstrukce bydlelo až pětadvacet členů Tulejovic klanu. Tulejovi byli nejpočetnější vsetínskou romskou rodinou, která na rozdíl od jiných nepatřila mezi neplatiče, přesto málem skončili na dlažbě. Město je na soudní příkaz 26. října 2006 vystěhovalo do zmíněné obce Čechy pod Kosířem. Hlava rodiny Roman Tuleja dodnes tvrdí, že vše tehdy proběhlo proti jejich vůli.

Tulejovi navíc netušili, že budou bydlet v „domě hrůzy“, na který byl vydán demoliční výměr. Objekt jako neobyvatelný odmítli převzít, ale museli v něm bydlet a navíc za něj platit půjčku 460 tisíc. Neměli totiž kam jít. Často byli bez elektřiny, stropy a futra museli podepřít trámy. Vsetínští úředníci se brání, že rodině tehdy zajistili náhradní bydlení nad rámec svých povinností. Tulejovi na něj podle nich neměli vůbec nárok, protože jim na konci dubna 2006 skončila nájemní smlouva v obecním bytě.

Chtěli by zpět natrvalo

Po dlouhých peripetiích a opakovaných osobních intervencích ombudsmana Otakara Motejla i ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové se nyní jejich neutěšená situace začala řešit. „To je vtipné,“ reagovala na to advokátka Tulejových Tamara Vránová, která o stěhování svých klientů nevěděla. „Dopadnout lépe to ale nemohlo, aspoň je většina rodiny pohromadě,“ doplnila zároveň.

Vsetínská radnice měla ale takovým způsobem podle advokátky Vránové postupovat už předloni, kdy Tulejovy poslala na Prostějovsko. „Už tehdy to měli mít opravené,“ míní. Přiznala ale, že rodina vždycky ve Vsetíně chtěla zůstat a prý si i v současnosti v jeho okolí hledá nějaké trvalé bydlení. „Věděli jsme to už asi týden, že přijedou, a sousedé z nich byli trochu nervózní. Báli se, že je to problematická rodina. Mě ale příjemně překvapili. Děti i ženy jsou jako ze škatulky, ta až úzkostlivá čistota mě překvapila,“ řekla včera Právu Urbanová.

Oprava domu v Čechách pod Kosířem je přitom podmíněna tím, že Tulejovi si jej přepíšou na sebe.

Děti přešly do jiné školy

„Oni tak učinili a my nyní provádíme zmíněnou údržbu v podobě statické stabilizace toho domu,“ sdělila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Rekonstrukce by měla řádově stát asi půl miliónu korun. Tulejovi dům postupně splácejí dvěma tisíci korunami měsíčně a své závazky podle starosty Madera beze zbytku plní. Jakmile bude rekonstrukce hotova a schválí ji stavební úřad, bude dům oficiálně přepsán do vlastnictví Tulejů. Zatím je jeho majitelem město Vsetín.

„Pomáhal jsem je přesvědčit, aby se alespoň ženy a děti po dobu rekonstrukce odstěhovaly, protože oni už nikomu po těch peripetiích nevěří. Nakonec odjely a my jsme společně se vsetínskou radnicí zajistili, aby děti mohly kontinuálně přejít do tamních škol,“ uvedl Mader.

Nejhůře podle něj nesla opětovný návrat do Vsetína nejmladší z dcer Dominika, která právě nastoupila do první třídy základní školy. „Když odcházela, tak plakala a nechtěla jet pryč, protože už si tady zvykla,“ podotkl Mader. Všechny děti tak musely právě na počátku školního roku opět po dvou letech přejít do jiných škol. „Ale je to tam dobré, ani to není tak daleko, asi jen čtyři kilometry, jezdíme tam autobusem,“ řekla v úterý odpoledne Právu jedna z Tulejových dcer, třináctiletá Sára.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám