Hlavní obsah

Studie prý zkoumala jiný radar, než má v Česku stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Studie trojice odborníků, která tvrdí, že radar může být pro zdraví lidí nebezpečný v případě, že se vlny odrazí od letadla nebo inverzní vrstvy, prý platí pro jiný typ radaru než ten, který by měl stát v Česku. Tvrdí to armádní hygienik Petr Navrátil. Právě on je spoluautorem první studie, která naopak zdravotní rizika nenašla.

Článek

"Nová studie analyzuje parametry radaru XBR, který ale v Česku být umístěn nemá. Předchozí hodnotící zpráva pro vládu vycházela naopak z údajů radaru EBR, s nímž se pro Česko počítá, a zdravotní rizika nepotvrdila," řekl Navrátil.

Byl v týmu odborníků, který pro českou vládu hodnotil zdravotní rizika radaru i přímo na ostrově Kwajalein. Z tohoto místa by protiraketový radar měl být podle plánů Američanů přemístěn do vojenského prostoru Brdy.

Nově vypracovaná studie fyzika Akademie věd Petra Pokorného, specialisty na radiové vlny Milana Hlobila a vojenského analytika Stanislava Kauckého tvrdí, že paprsky by mohly být nebezpečné pro lidi v letadlech. Bylo by proto třeba rozšířit bezletovou zónu v okolí zařízení. Ta je plánována na 4,5 až 13,5 kilometru. Trojice doporučila alespoň 50 kilometrů, což je ale v českých podmínkách nereálné, protože v takovém případě by zóna sahala až k ruzyňskému letišti.

Navrátil oponuje, že navržená bezletová zóna je na základě měření na Kwajaleinu v pořádku a poškození zdraví obyvatel nehrozí. "Tak, jak nedošlo do dneška k poškození zdraví ani jednoho z obyvatel a pracovníků atolu Kwajalein," konstatoval Navrátil.

Čunek: je třeba obě studie srovnat

Vicepremiér Jiří Čunek, který nyní zastupuje Mirka Topolánka v České televizi uvedl, že by se zpráva, kterou si dala vypracovat vláda a ta, kterou vypracoval Pokorného tým, měly srovnat.

"My, pokud nejsme odborníky, fyziky, tak musíme dostat na stůl nějaké stanovisko odborníků. To znamená především těch, kteří tvořili tu zprávu první a srovnání výsledků zkoumání těch dvou týmů a někdo musí říci: 'Taková je pravda'," řekl Čunek.

Vláda zprávu ve znění, že radar není škodlivý, schválila už v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám