Hlavní obsah

Topolánek pochválil Gandaloviče, Čunka už méně

– PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý pokračoval ve svém kolečku po ministerstvech. Ráno navštívil ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) a zašel také za Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) na ministerstvo pro místní rozvoj. Podle očekávání se ministři dostali od svého šéfa pochvaly, přestože předseda vlády byl o něco kritičtější na Čunkově ministerstvu.

Článek

Předseda vlády Gandaloviče pochválil za jeho práci a vyjádřil spokojenost s tím, jak ministr svůj rezort řídí. Zmínil body, které se podařilo splnit, jako například založení antibyrokratické komise, vyřešení sporu mezi státem a Setuzou nebo začátek privatizace Budějovického Budvaru.

Vláda ale podle premiéra do roku 2010 privatizaci nestihne dokončit. MZe chce nyní Budvar nejprve transformovat na akciovou společnost, což by mělo umožnit jeho budoucí prodej. Budvar je třetím největším domácím výrobcem piva a posledním státním pivovarem.

Topolánek po jednání s Gandalovičem novinářům řekl, že o transformaci Budvaru na akciovou společnost lze uvažovat nejdříve letos na podzim, kdy bude mít vláda k dispozici právní analýzu případné privatizace pivovaru a také garanci zachování nynější pozice Budvaru v rámci známkoprávních sporů s americkou skupinou Anheuser-Bush.

Podle Topolánka je do budoucna také nutno dořešit problém biopaliv, které jsou sice ekologicky šetrnější, na jejich výrobu je ale třegba velké množství zemědělské půdy.

U Čunka premiér tolik nechválil

Topolánek pak navštívil ministra pro místní rozvoj Čunka, zde už chválou nepřekypoval. Premiér zopakoval svůj výrok z minulosti, že existují úvahy na zrušení ministerstva pro místní rozvoj, ale politici k tomu nenašli sílu. Ke zrušení ministerstva tak podle něj pravděpodobně nedojde i proto, že jeho role při přerozdělování peněz z evropských fondů je těžko zastupitelná.

Topolánek dodal, že chod rezortu poznamenalo, že Čunek nebyl kvůli své korupční aféře čtyři měsíce v úřadu, důstojně ho ale zastoupil náměstek Jiří Vačkář.

Co se týká evropských fondů, za jejichž spravování Čunkovo ministerstvo v minulosti vícekrát kritizoval, premiér poznamenal, že nechce být jen negativní a že systém, jaké ministerstvo bez předešlých zkušeností nastavilo pro čerpání fondů, je jediný možný.

V pondělí Topolánek pochválil ministry, kteří mají na starosti zahraniční politiku. Česká diplomacie je prý dlouhodobě konzistentní. Předseda vlády po setkání s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou (ODS) a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (za SZ) pak jako "silný nátlak" odmítl názor Francie, že rozšíření EU je možné jen po přijetí lisabonské reformní smlouvy.

Například Chorvatsko by podle Topolánka do unie mohlo vstoupit na základě pouhého doplnění smlouvy z Nice, kterou se unie nyní řídí.

Reklama

Výběr článků

Načítám