Hlavní obsah

Nebezpečné devianty v detenčních ústavech nebude mít kdo léčit

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká vláda si hodně slibovala od zřízení speciálních detenčních ústavů, v nichž by měli být od ledna příštího roku zavřeni nebezpeční sexuální devianti a psychopati. Investovala milióny do jejich vybudování, jenže jaksi pozapomněla na to, kdo se bude o tamní pacienty starat.

Článek

Na kvalifikovaný personál, tedy lékaře, sestry, terapeuty, pedagogy a zřízence, totiž kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS) dosud nevyčlenil ani korunu. Právu to v neděli potvrdil šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula, pod kterého ústavy spadají. V takřka již téměř připravených objektech v Brně a Opavě mu podle jeho slov nyní chybí celkem 50 lidí.

Za problém považuje stávající situaci i ministerstvo spravedlnosti, které prý hledá rychlé řešení.

Vězeňská služba pro detenční ústavy podle Kuly nepotřebuje nové bachaře, protože jak pavilón v Brně, tak budova v Opavě jsou součástí areálů tamních věznic, a tudíž zvenčí je již nyní hlídají pracovníci služby.

„Žádali jsme vládu o celkem 337 nových míst do čtyř věznic i do obou nově zřizovaných detenčních ústavů. Do těch potřebujeme 50 kvalifikovaných zaměstnanců. Na vládě to sice všichni vzali na vědomí, nicméně v jejím usnesení peníze na ta místa pro nás nenavýšili,“ řekl Právu Kula.

Potřebují 150 miliónů

Požadovaných 337 nových míst podle něj představuje roční výdaje na mzdách ve výši asi 150 miliónů korun. „Bylo nám vládou doporučeno tuhle částku požadovat do rozpočtu a až se tam dostane, můžeme navýšit příslušný počet míst,“ doplnil Kula.

Obává se však o to, aby se nakonec rozpočet o zmíněnou částku skutečně rozrostl.

Obává se však o to, aby se nakonec rozpočet o zmíněnou částku skutečně rozrostl.Pokud by se tak nestalo, podle Kuly hrozí vězeňství kolaps, protože už nyní je personální situace v českých věznicích kvůli nedostatku lidí notně vyhrocená.

Přitom od ledna se otevřou zmíněné detenční ústavy a navíc se rozšiřují věznice v Rapoticích, Kynšperku, Ostrově nad Ohří a v Horním Slavkově. Do těch Kula potřebuje takřka 150 nových zaměstnanců.

„Kdybychom ty peníze na nové lidi nedostali, museli bychom detenční ústavy personálně zajistit ze stávajícího počtu našich lidí. Oni už tam někteří pracují, ale museli bychom další vzít z jiných věznic, což by byl opravdu velký problém na úkor bezpečnosti,“ varuje Kula.

Ministerstvo: Peníze hledáme

„Je to tak, je to problém, který ale má řešení. Máme několik variant, abychom našli peníze i na nová místa, které jsme zatím nedostali. Zaprvé jednáme pořád s vládou o této věci a jednání budou ještě probíhat. Budeme ale hledat i ve vlastních zdrojích,“ podotkla mluvčí úřadu ministra Jiřího Pospíšila (ODS) Zuzana Steinerová.

V areálu brněnské vazební věznice je už nyní podle Kuly připravena budova pro 48 budoucích pacientů detenčního ústavu. Jde o objekt jednoho ze tří pavilónů tamní vězeňské nemocnice, v němž byla původně rehabilitace.

V něm bude sídlit i ředitelství, které bude mít manažersky na starosti také druhý detenční ústav v Opavě. V tomto slezském městě vězeňská služba zřizuje detenční ústav rovněž z jedné budovy tamní věznice, v níž si až dosud své tresty odpykávali mladiství delikventi. Ti se budou stěhovat do Ostravy. V Opavě se tak na detenci uvolní zhruba 150 míst a spolupracovat by tam podle Kuly měli zaměstnanci nedaleké psychiatrické léčebny.

Otevření třetího detenčního ústavu ve Vidnavě chystá vězeňská služba na první polovinu roku 2011. Tam by mohlo být umístěno až 260 sexuálních deviantů a podobných nebezpečných osob, kterým soud určil kromě trestu také ústavní léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám