Hlavní obsah

ČSSD chce dát penzistům třináctý důchod

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádný důchod 3000 korun, třináctá penze, zvýšení minimální mzdy na 9500 korun, mimořádný příspěvek na dítě 2000 korun. Sociální demokraté před blížícími se krajskými a senátními volbami hýří sliby. V úterý oznámili, komu a kolik chtějí přidat do peněženky.

Článek

Vláda se bude ve středu zabývat návrhy ČSSD na vyplacení mimořádného důchodu ve výši 3000 korun a vyplacení mimořádného příspěvku 2000 korun na dítě, maximálně však 6000 korun. „Myslíme si, že je finančně utažitelný,“ řekl v úterý k návrhu na mimořádný důchod na neformálním setkání s médii stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach.

Příjmy státního rozpočtu jsou podle něj totiž vyšší, než se očekávalo. Finanční sliby sociálních demokratů tím ale nekončí. Pokud strana vyhraje volby, slibuje vyplacení třináctého důchodu jako kompenzaci za dopady vládní reformy veřejných financí.

Podle Škromacha bude jeho výše záviset například na vývoji inflace. V oblasti penzí chce ČSSD dosáhnout 65 procent poměru čistého důchodu vůči čisté mzdě, či umožnit předčasné odchody do důchodu pro lidi pracující v těžkých podmínkách. Přechodné období důchodové reformy pak plánuje strana finančně zajistit z kapitálové účasti státu a privatizace.

Minimální mzdu chtějí 9500 korun

Některé návrhy na zvyšování příjmů ale hodlá ČSSD přeložit již na podzim. V případě, že vláda do konce prázdnin nezvýší minimální mzdu, navrhne tento krok největší opoziční strana.

„Jsme připraveni přeložit zákonnou úpravu zvyšující minimální mzdu z 8000 na 9500 korun k 1. lednu 2009. Důvod je jednoznačný, aby se i málo placená práce vyplatila,“ uvedl Škromach. Podle představ ČSSD by si měli polepšit v příštím roce i zaměstnanci ve státní a veřejné správě.

„Jestli chce vláda profesionální veřejnou správu, tak ty lidi musí zaplatit,“ míní Škromach. Pokud se vláda sama do konce srpna nerozhodne platy ve státní a veřejné správě zvednout, ČSSD předloží vlastní zákon. A podle něj by se měly mzdy v této oblasti měly zvýšit příští rok o 7 až 8 procent. Zároveň strana požaduje srovnání platů pracovníků sociálních služeb se zdravotnictvím. Sliby se týkají také nemocenské. ČSSD bude prosazovat, aby se první tři dny nemoci vyplácelo 30 procent náhrady mzdy.

Plánují zvýšit porodné

Podle stínové ministryně pro ženu a rodinu za ČSSD Anny Čurdové je cílem největší opoziční strany zákon o vyplácení přídavku na děti. Na ten by měly mít nárok i středně příjmové skupiny. Čurdová uvedla, že předpokládá předložení příslušného zákona v září.

ČSSD chce také zvyšovat porodné na jeho původní výši před vládní reformou. V souvislosti s důchodovou reformou varovala před feminizací chudoby. Ženy totiž podle Čurdové mají nižší platy a tím i penze, jejich doba dožití je navíc delší než u mužů. Varovala, že 50 procent žen v důchodovém věku se bude pohybovat na hranici nebo pod hranicí chudoby. „Vláda by měla nad těmito věcmi začít uvažovat,“ míní.

Reklama

Výběr článků

Načítám