Hlavní obsah

Bendl je díky manželce nejbohatším hejtmanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesplacené leasingy, stavební spoření, minimálně půjček. Takové položky se objevily v daňových přiznáních některých hejtmanů za minulý rok. Podle novely zákona by měla být majetková přiznání veřejných činitelů přístupná od 1. července na internetu. Jak už Právo informovalo, ne všichni hejtmani ale tuto povinnost dodrželi.

Článek

Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS) uvedl, že roku 2007 nakoupil cenné papíry v hodnotě 300 tisíc korun a měl nesplacený leasing ve výši 313,5 tisíce korun. Žádné vedlejší příjmy kromě svého platu neměl.

Funkcionářem-rekordmanem je podle všeho jeho náměstek Rostislav Všetečka (ODS), který zasedá v orgánech hned šesti společností. Všetečka v oznámení ale neuvádí žádné dary, vedlejší příjmy ani závazky, pouze to, že je společníkem firmy Arcon, která je v likvidaci.

Hejtman Pardubického kraje Ivo Toman (ODS) byl v loňském roce členem tří statutárních orgánů a v majetkovém přiznání neuvedl žádnou vedlejší činnost. Peníze získal prodejem osobního automobilu za 199 000 korun, zároveň zakoupil nový osobní vůz za 659 900 Kč. Podle majetkového přiznání nemá žádný úvěr ani půjčku.

Největší dluh z vedení kraje přiznal radní Miloslav Macela (KDU-ČSL), který musí umořit hypotéku ve výši 1 534 353 korun a úvěr ze stavebního spoření 49 059 korun.

Olomoucký hejtman Ivan Kosatík (ODS) uvádí v písemné podobě svého majetkového přiznání, že je spoluvlastníkem družstevního bytu a současně splácí hypotéku více než půldruhého miliónu korun. Včetně svého platu či odměn za členství v olomoucké městské radě a předsednictví v dozorčí radě Středomoravské vodárenské společnosti dosáhly loni jeho celkové příjmy přes milión korun.

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) už před časem zveřejnil svůj majetek a nedávno to udělala dobrovolně i jeho manželka, takže se ukázalo, že Bendl si politikou vydělá mnohem méně, než jeho žena svým podnikáním. Na svých internetových stránkách hejtman zveřejnil výnosy a zisky jeho rodiny; podle těchto údajů si loni Bendlovi mohli rozdělit čistý zisk téměř 13 miliónů korun. Od roku 2000 vydělaly rodinné firmy hejtmanovy manželky více než 68 miliónů korun čistého zisku.

Hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS) má ve svém majetkovém přiznání mezi přijmy za loňský rok jedinou položku, a to 179 488 korun jako odměnu za členství ve statutárním orgánu společnosti Výstaviště České Budějovice. Dluží na leasingu 139 700 korun a 300 tisíc korun na stavebním spoření.

První muž kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS) v roce 2007 nepodnikal, nebyl společníkem v soukromé firmě ani neměl v žádné takové podíl, nekoupil žádnou nemovitost, nevyplněná zůstala i kolonka o cenných papírech. Za úplatu vykonával pouze post zastupitele města Telč a pozici předsedy výboru regionální rady soudržnosti pro NUTS II Jihovýchod. Hejtman Vysočiny přiznal nesplacenou hypotéku u Komerční banky. Na konci prosince loňského roku mu zbývalo uhradit ještě něco přes půl miliónu korun.

Velice slušně si v loňském roce přivydělal hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS). Za členství v dozorčí radě Ostravsko-karvinských dolů vyinkasoval celkovou odměnu 1 milión 553 tisíc korun, což je téměř 130 tisíc korun měsíčně. Je to více než jeho současný hejtmanský plat, který činí 90 tisíc korun za měsíc. Tošenovský, který zastává pozici předsedy Asociace krajů ČR, podle čestného prohlášení žádné další vedlejší příjmy nad 100 tisíc korun neměl. V části oznámení o nabytí nového majetku uvedl, že si loni koupil pozemek o velikosti 183 metrů čtverečních za 10 tisíc korun. Mezi závazky zapsal půjčku 250 tisíc korun od České spořitelny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám