Hlavní obsah

Hromada vzdal boj o Senát, má rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Propagátor práv homosexuálů Jiří Hromada nepůjde za Stranu zelených do senátních voleb. Z kandidátky odstoupil kvůli vážnému zdravotnímu stavu, má rakovinu. O jeho náhradníkovi zatím pražští zelení nediskutovali.

Článek

Před kandidaturou podstoupil onkologická vyšetření, jejich dobré výsledky však nové testy nepotvrdily. O Hromadově rozhodnutí informovala předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská.

Zelení zatím náhradníka za Hromadu nemají. "Zpráva přišla nečekaně, ani se nám do toho nechce," řekla Kolínská. Hromada byl jednou z 11 osobností, jejichž kampaň chtěli zelení podpořit nadprůměrnou částkou. Patřil tedy mezi kandidáty, jejichž šance ve volbách strana považovala za vysoké.

V senátních volbách se bude na podzim nově obsazovat 27 křesel z 81. Zelení mají nyní v Senátu nezávislého Jaromíra Štětinu, senátorem je i ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg, který byl zvolen za strany US-DEU/ODA a nyní je rovněž nezávislý.

Podle šéfa zelených Martina Bursíka bude pro stranu úspěchem, když se do Senátu dostane alespoň jeden kandidát. Mezi uchazeči o vstup do Senátu za zelené jsou například bývalý poslanec za US-DEU a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, zástupkyně ombudsmana a bývalá disidentka Anna Šabatová či bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám