Hlavní obsah

Protikorupční policie již rok prověřuje senátora Sehnala

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Senátora Vlastimila Sehnala (ODS) prověřuje už více než rok brněnská pobočka protikorupční policie (ÚOKFK). Případ se týká sedm let starého převodu a nákupu pozemku v obci Lipůvka na Blanensku, v níž byl senátor v letech 2000 až 2006 starostou. Obec za pozemek sice zaplatila soukromníkovi 750 000 korun, ale dodnes není před úřady jeho majitelem.

Článek

Dle mínění samotného Sehnala však nejde o trestní kauzu, nýbrž pouze o obchodní spor.

Sehnal se dostal v posledních týdnech do povědomí v souvislosti s domnělou korupční aférou při únorové volbě prezidenta. Jeho senátorský kolega Josef Novotný (SNK-ED) totiž tvrdil, že mu jeden ze senátorů ODS nabídl při volbě dvoumiliónový úplatek za hlas pro Václava Klause.

Podle informací Práva Novotný na policii jmenoval jako údajného korupčníka právě Sehnala. Ten to ale popírá. Kriminalisté minulý týden tuto kauzu odložili.

V případě převodu pozemku v obci Lipůvka ale práce policie i nadále pokračuje. „Mohu potvrdit, že tuto věc šetříme od loňského června na základě trestního oznámení zastupitelstva obce, ale protože je ve stadiu prověřování, nebudeme k tomu poskytovat žádné další informace,“ řekl včera Právu mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Bez peněz i bez pozemku

Trestní oznámení pro zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku podávala za obec Sehnalova nástupkyně ve funkci Alena Kristýnová.

„Dávali jsme to na neznámého pachatele s tím, že šlo o směnu pozemků za působení bývalého zastupitelstva. Smlouvu tehdy za něj podepisoval pan starosta Sehnal. Výsledek je takový, že nemáme ani pozemek, ani 750 000 korun, které jsme za něj dali. Proto se cítíme poškozeni,“ řekla Právu starostka Kristýnová.

Převod se odehrál v roce 2001. Obec se snažila získat do svého majetku pozemek v blízkosti hřiště, na kterém chtěla postavit tenisový kurt. Pozemek vlastnil jeden soukromník, od něhož jej v srpnu 2001 koupila za 240 000 korun firma Challenger. Ještě týž den ale pozemek prodala dalšímu soukromníkovi Pavlu Vondrákovi.

Ten pak v říjnu 2001 dostal za jeho převod na obec na ruku 750 000 korun a k tomu ještě další levnější pozemek k dobru. Jenže do dnešního dne je podle Kristýnové v katastru nemovitostí jako majitel pozemku i nadále zapsána firma Challenger, jejímž jednatelem byl ještě v roce 2000 Sehnal. Ten ale jakékoli machinace s pozemky odmítá.

„Odkup pozemků odhlasovalo zastupitelstvo a já jako statutární orgán jen podepsal smlouvu a tím to končí. To, že pozemek kvůli nějakým komplikacích při té trojsměně není stále přepsán na obec, není přece trestný čin, jde o obchodní spor,“ odmítl jakoukoli vinu Sehnal, který už prý vše vysvětlil při výslechu na policii.

Za šetřením své osoby vidí snahu nového zastupitelstva zviditelnit se. „Vidím to tak, že si někdo přihřívá polívčičku. Než by se obec věnovala sporu o pozemek, tak to řeší politicky, protože na senátora se teď dobře útočí,“ uzavřel Sehnal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám