Hlavní obsah

Každý Čech dal v prvním čtvrtletí za poplatky v průměru 155 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Každý Čech zaplatil v prvním čtvrtletí letošního roku za regulační poplatky ve zdravotnictví v průměru 155 korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Dvě třetiny sumy platili lidé za návštěvy u lékaře a za recepty.

Článek

Za léky Češi zaplatili v průměru 55 korun za osobu, za regulační poplatky u lékaře 52 korun. Zbytek průměrné sumy tvoří ostatní poplatky, například za pobyt v nemocnicích.

Výdaje za regulační poplatky tvořily necelých 20 procent z celkové sumy, kterou rodiny utratily za péči o zdraví.

ČSÚ o sledování výdajů požádalo ministerstvo zdravotnictví. Chce mít přehled, jak se poplatky do rodinných rozpočtů promítají. Pacienti od začátku roku platí 30 korun za návštěvu u praktického lékaře i u specialistů. Za ošetření na pohotovosti musí vynaložit 90 korun. Platí se i v lékárnách, a to 30 korun za každou položku na receptu. Pobyt v nemocnici přijde na 60 korun denně.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že poplatky splnili svůj regulační účel, ubylo zbytečných návštěv lékařů.

Koalice se v pondělí dohodla, že zruší poplatky u dětí do šesti let. Novorozenci by měli přestat platit v září, ostatní předškoláci v lednu 2009. ODS tak ustoupila menším koaličním stranám.

Levice požaduje úplně zrušení poplatků. její návrh ale Ústavní soud minulý týden odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám