Hlavní obsah

Pediatři chtějí kompenzace za zrušené poplatky u malých dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pediatři a praktičtí lékaři kritizují rozhodnutí vládní koalice zrušit od příštího ledna poplatky pro děti do šesti let. Tvrdí, že jde o politickou záležitost, protože poplatky podle nich fungují a lidé si na ně nestěžují. Mají také v úmyslu požadovat kompenzace za ztrátu příjmů, protože poplatky jsou příjmem ordinace a jiní lékaři o jejich část nepřijdou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Mapovali jsme výběr poplatků po celé republice a s jejich výběrem nebyl žádný problém. Proto to považuji za politickou záležitost, nikoliv funkční,“ řekl Novinkám předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Pavel Neugebauer.

„Mapovali jsme výběr poplatků po celé republice a s jejich výběrem nebyl žádný problém. Proto to považuji za politickou záležitost, nikoliv funkční,“ řekl Novinkám předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Pavel Neugebauer.

Dodal, že rozhodnutí považuje za špatné. „Budeme diskutovat o tom, jakým způsobem se to bude kompenzovat naši skupinu, která byla plošně vyřazena. I zdravotnické pojišťovny už říkají, že je to jeden z příjmů zdravotnických zařízení, se kterým počítají při úhradách za zdravotní péči,“ poznamenal.

Cikrt: pojišťovny změnu zohlední v platbách

„Je to určitá finanční újma pro dětské lékaře a bude třeba ji nějak kompenzovat,“ uvedla dětská lékařka Jiřina Dvořáková. Také ona považuje zrušení poplatků pro děti do šesti let za politický ústupek, sama se nikdy s žádnou stížností nesetkala. „V mé ordinaci jsem vůbec nezaznamenala, že by si rodiče (na poplatky) stěžovali,“ uvedla.

Představitelé vládní koalice se v pondělí večer dohodli na tom, že poplatky za návštěvu u lékaře, za recept a za pobyt v nemocnici by měly být zrušeny u novorozenců a od ledna 2009 se zruší i u dětí do šesti let. Platit nebudou ani lidé v sociálních ústavech. U dětí do 15 let by měl být roční limit snížen z 5 000 korun na 3 000 korun. Proto, aby dosažený kompromis začal platit, jej musí nejprve schválit Sněmovna a Senát.

Mluvčí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) Tomáš Cikrt řekl, že se pediatři nemusejí obávat úbytku příjmů."Pojišťovny jim to v příštím roce zohlední v platbách," zdůraznil.

Zdravotnické poplatky za novorozence lidé přestanou platit nejspíš v září, odhaduje Julínek. Řekl to v úterý novinářům po jednání poslaneckého klubu své strany. Podle Julínka by návrh na zrušení poplatků za novorozence mohla Sněmovna projednat na své srpnové schůzi, a to ve zrychleném řízení. Schválit by ho mohla bez delšího projednávání v jediný den. "Předpokládáme, že by to (zrušení poplatků) opozice neměla vetovat," uvedl Julínek.

Pediatři možná budou tlačit na zvýšení příjmu

"Z hlediska dětských lékařů to považuji za velmi nešťastné a pravděpodobně vznikne zcela legální tlak na zvýšení příjmů pro tento segment. Spíše se celý problém měl řešit cestou cílených sociálních dávek," řekl Roman Flašar ze sdružení Lékaři pro reformu.

Praktický lékař Jan Jelínek je toho názoru, že každý kompromis regulaci oslabuje a škodí ji. "Je to důsledek tlaku na určitá populistická rozhodnutí. Chápu, že se někteří poslanci a členové vládní koalice chtějí zviditelnit a být ti dobráci pro lidi, ale na druhou stranu, jestliže poplatky prokazatelně dopadají neúnosně na určitou sociální skupinu, mělo by se to řešit jako sociální problém a ne ukrajovat skupinky, které budou z regulace vyřazeny," uvedl.

Ve své ordinaci zaznamenal pouze nepatrnou skupinu pacientů, kteří dávají najevo svůj nesouhlas s poplatky, naprostá většina si nestěžuje. "Jsem si jistý, že poplatky splnily svůj účel," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám