Hlavní obsah

Po Čunkově kauze lidé přestali oznamovat korupci

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důvěra lidí v českou justici a spravedlnost je po kauze vicepremiéra Jiřího Čunka hluboce otřesena. Z výroční zprávy protikorupční policie za loňský rok vyplývá, že například v Severomoravském kraji lidé téměř přestali hlásit policii svá podezření na korupci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda lidovců Jiří Čunek

Článek

"V Severomoravském kraji po ukončení kauzy místopředsedy vlády došlo k výraznému poklesu podaných trestních oznámení na korupční jednání,“ uvádí se v dokumentu, který má Právo k dispozici.

"Od června do konce roku 2007 byla expoziturou Ostrava přijata pouze tři podání, ačkoliv předtím přicházelo každý měsíc jedno až dvě takové oznámení,“ konstatuje zpráva.

Právě loni v červnu do případu zasáhlo Nejvyšší státní zastupitelství, které případ odebralo původním vyšetřovatelům ze severní Moravy a předalo ho do Jihlavy. Místní státní zástupce Arif Salichov pak v srpnu stíhání Čunka zastavil.

Lidé rezignovali

Oznámení od lidí, popřípadě firem, je přitom podle policie často pro úspěšné vyšetření úplatkářství klíčové.

Podle některých odborníků je loňská bilance ze severní Moravy jasným signálem naznačujícím frustraci veřejnosti ze stavu justice u nás.

"Kauza Čunek samozřejmě hluboce otřásla důvěrou lidí v nestranné a nezávislé vyšetřování a ve schopnost úřadů postihovat korupci u vysokých představitelů státu,“ řekl Právu ředitel české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Šéfa protikorupční policie Jiřího Nováka nicméně nechává situace na severní Moravě klidným.

"Nejsem v tomto ohledu pesimista. Obecně platí, že veřejnost na různé případy lokálně reaguje, ale jsem přesvědčen, že v dlouhodobém horizontu to negativní vliv mít nebude,“ reagoval Novák s tím, že v ostatních regionech loni žádnou jinou výraznou změnu policejní statistiky nezaznamenaly. Čísla vztahující se k letošnímu roku zatím podle svých slov k dispozici nemá.

Frustrace může být dlouhodobá

Například bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová ale Novákův optimismus nesdílí, deziluze veřejnosti podle ní může mít i dlouhodobější následky.

"Obávám se, že lidé už nebudou mít chuť ani odvahu korupční případy hlásit nebo v nich svědčit, zvláště do těch choulostivějších věcí se nikomu nebude chtít pouštět,“ je přesvědčená Benešová.

Ta přitom v současné době čelí žalobě své nástupkyně Renaty Vesecké a dalších vysokých představitelů české justice, které v souvislosti s jejich údajným tlakem na státní zástupce a vyšetřovatele Čunkovy kauzy nazvala s odkazem na média justiční mafií.

Novák také upozornil na fakt, že neochota lidí hlásit úřadům podezření na korupci je u nás dlouhodobým problémem. "Je to o určité morální vyspělosti národa. Tady je stále zakořeněná určitá tolerance ke korupci, sice ji odsuzujeme, ale zároveň rádi využijeme výhod, které z ní plynou, např. při přihlašování auta a podobných zdánlivých maličkostech,“ uvedl Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám