Hlavní obsah

Poslanci se chtějí ve Sněmovně vyhýbat novinářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Sněmovně opět ožily úvahy o zónách pro volný průchod poslanců. Komise pro práci sněmovní kanceláře navrhuje, aby měli poslanci při příchodu do jednacího sálu zajištěn volný průchod, a mohli se tak vyhnout žurnalistům. Koridor by měl být vyznačen zřejmě páskou na koberci.

Článek

"Aby bylo jasné, že jsou místa, která nejsou určena pro poskytování rozhovorů," řekl předseda komise pro práci sněmovní kanceláře Lubomír Suk (ODS).

Není to poprvé, co se myšlenka zavést v kuloárech jakési koridory objevila. Nakonec z ní ale vždy sešlo. Podle Suka se však komise na takové úpravě shodla a nyní ji posuzují jednotlivé stranické kluby.

Není to kvůli novinářům, tvrdí poslanec

Platit by prý uvedená novinka mohla po prázdninách. Poslanec si nemyslí, že jde o omezování kontaktu politiků s médii či překážku v práci žurnalistů.

Sám prý zažil, že spěchal na hlasování a kvůli hloučku novinářů před vchodem do jednacího sálu nedoběhl včas a zmeškal ho. A právě kvůli takovým situacím by podle něj "průchody" pro poslance měly vzniknout.

Již několik let nesmějí novináři a další návštěvníci sněmovny během parlamentních schůzí sami vstupovat do míst, která jsou proti jednacímu sálu a kde je bufet, další místnosti a terasa. Tehdy to zákonodárci zdůvodnili novými bezpečnostními směrnicemi a tím, že chtějí mít klid na svá jednání.

Přílišný tlak?

V prostorách přímo před jednacím sálem ale žurnalisté oslovují poslance, členy vlády i další přítomné politiky. Některým poslancům vadí, že jsou vystaveni trvalému tlaku a pozornosti ze strany médií, tvrdí také, že někdy jsou novináři příliš dotěrní. "Množily se i stížnosti od poslanců, že novináři fotí a snaží se o rozhovor třeba i na záchodech," komentoval asi před rokem návrh koridorů tehdejší mluvčí předsedy sněmovny.

Když se však nápad vymezit prostory v kuloárech koridory dostal v minulosti na veřejnost, řada politiků se od něj distancovala, a v praxi se nakonec nic neměnilo. Je otázka, jak to bude tentokrát. Jeden z poslanců ČSSD řekl, že v úterý se o tom mluvilo v sociálnědemokratickém klubu a navrhované zóny pro průchod do jednacího sálu podle jeho názoru vyvolaly mezi poslanci spíš rozpaky.

Lepší hlasovací zařízení

Ať už to tentokrát dopadne jakkoli, nejde o jedinou připravovanou změnu. Suk potvrdil, že přes léto by měla sněmovna dostat nové hlasovací zařízení. Nynější už je podle něj zastaralé. Nové prý bude zobrazovat podrobnější informace o projednávaných bodech, o bodech následujících a o přihlášených do rozpravy. Současné hlasovací zařízení, respektive tabule v jednacím sále, zobrazuje jen výsledky hlasování, údaje o počtu přítomných a název projednávaného bodu.

Další zamýšlenou úpravou je to, že do budoucna by měly být v jednacím sále umístěny parlamentní kamery, jejichž signál by byl k dispozici všem televizím. V sále by tak již pravděpodobně nenatáčeli kameramani jednotlivých společností.

Podle Suka jde o reakci na to, že s nastupující digitalizací televizí přibude. "To znamená vyvést signál, připravit ho tak, aby si ho každý, kdo bude chtít, převzal. Bez nějakých zásahů (do toho), co si může převzít, co nemůže. Prostě bude to trvale přístupný signál a hotovo," poznamenal předseda komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám