Hlavní obsah

Církevní restituce ve Sněmovně zamrzly

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní verze církevních restitucí zamrzla ve Sněmovně. Kontroverzní téma měli ve středu na programu jednání poslanci kulturního výboru. Vzhledem k tomu, že kvůli požadavku rebela ODS Vlastimila Tlustého ještě neproběhlo první čtení, výbor restituce z programu stáhl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vlastimil Tlustý (ODS) se zasazoval o odložení návrhu

Článek

Program kulturního výboru Sněmovny sliboval na středeční odpoledne projednávání politicky výbušného tématu církevních restitucí. Vláda chce v jejich rámci vyplatit církvím během 60 let 270 miliard korun. Na restituce ale nakonec nedošlo, výbor je vyřadil z programu.

"V úvodu jednání byl ten bod v hlasování výboru zrušen. Ještě neproběhlo první čtení,“ řekl Novinkám člen kulturního výboru Milan Bičík.

První čtení církevních restitucí neproběhlo proto, že rebel ODS Tlustý prosadil společně s opozicí přerušení jejich projednávání ve Sněmovně do doby, než vláda dodá přesné ohodnocení majetku, který chce církvím vydat.

A jestliže neproběhlo první čtení, nebyl zákon ani dodán oficiálně výboru. "I když tento bod byl uveden na pozvánce, tak nemůže být projednávaný, protože ještě nebyl výboru přidělen,“ vysvětlil Bičík.

Poslankyně Strany zelených a členka výboru Olga Zubová ranní hlasování o vyřazením církevních restitucí z programu jednání nestihla, o tomto faktu se dozvěděla, jak prozradila, až od Novinek. "Na projednávání tohoto bodu jsem se těšila, to je nejžhavější téma dne,“ podotkla k tomu.

Reklama

Související témata:

Související články

Církevní restituce rozkližují koalici i ODS

Odsunutí projednávání církevních restitucí otřásá vládní koalicí. Lidovci se zlobí, hrozí, že pokud nebude návrh schválen, mohlo by to znamenat konec současné...

Výběr článků

Načítám