Hlavní obsah

Tlustý: S Topolánkem se zdravíme, a to je bohužel vše

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rebel ODS Vlastimil Tlustý se v on-line chatu na Novinkách tvrdě pustil do svého šéfa a premiéra Mirka Topolánka. Opřel se do premiérova chování, navíc Topolánka obvinil, že se zříká volebního programu ODS. Naznačil, že jeho vztahy s premiérem jsou takřka na bodu mrazu

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vlastimil Tlustý (ODS) se zasazoval o odložení návrhu

Článek

"Za největší problém považuji, že se premiér a předseda ODS zříká volebního programu se kterým jsme vyhráli minulé volby, a přitom nenabízí žádnou alternativu k němu,“ uvedl v on-line chatu Tlustý.

Přiznal, že jeho vztahy s premiérem nepatří k nejvřelejším. Na dotaz, zda se zdraví, když se potkají, odpověděl: "Zdravíme a to je bohužel vše.“

Tlustý se opřel do premiéra i v odpovědi na otázku, proč byl sesazen z funkce ministra financí a nahrazen Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). "To jsem se dodnes nedozvěděl. Pouze jsem pochopil, že Kalousek byl pro Topolánka větší kamarád,“ rýpnul si.

Podle Tlustého premiér a vedení ODS nyní dávají ruce pryč od smlouvy ODS s občany uzavřené před parlamentními volbami v roce 2006. "V tuto chvíli je bohužel zcela jasné, že ji Mirek Topolánek napřed před volbami podepsal, a dnes se k ní nejen on, ale i většina současného vedení ODS nehlásí,“ míní Tlustý a varuje: "Stejně tak je jasné, že se podle toho zachovají voliči ODS v příštích volbách.“

Opřel se do premiéra kvůli chování

Rebel nenechal na Topolánkovi nit suchou také kvůli jeho chování. “Dokud to vypadalo, že jenom ke mně, leckdo mu fandil. Čím více lidí chápe, že je 'spravedlivý' a chová se ke všem stejně, fandů mu ubývá,“ odpověděl na dotaz, zda „je pan Topolánek tak arogantní i ke kolegům nebo jenom na veřejnosti“.

Odpůrce vládní verze církevních restitucí varuje, že pokud bude vládní koalice pokračovat ve své politice, nažene hlasy levici. "S velikými obavami sleduji, jak na jedné straně současná vládní koalice téměř vše odůvodňuje snahou zastavit Paroubka, a na druhé straně strmý růst preferencí ČSSD. Odvažuji se říct, že něco tady nehraje a pokud to takto půjde dál, bohužel Paroubek a levice volby vyhrají,“ uvedl Tlustý. Tvrdí dokonce, že se současná ODS posouvá doleva. "Já to v takovém rozsahu a podobě odmítám,“ sdělil.

Má v rukávu vlastní řešení restitucí

Tlustý si také postěžoval na to, že malé strany, lidovci a zelení, utlačují ve vládě ODS. Ta pak neplní svůj program. "O 100% v koalici jsem nikdy nesnil. S číslem blízkým nule se ale smířit nehodlám,“ uvedl na adresu plnění programu občanských demokratů.

Jako řešení půtek s malými koaličními partnery přitom nevidí velkou koalici s ČSSD, tu odmítá. "Dva protichůdné programy najednou realizovat nejde,“ míní Tlustý.

Rebelující poslanec také zopakoval, že současnou podobu církevních restitucí nepodpoří. Požaduje uvedení zákona do souladu s ostatními restitučními zákony a zákonem o oceňování. Pokud to vládě neudělá, připraví vlastní návrh.

"Jsem připraven předložit vlastní návrh založený na novelizaci tzv. zákona o půdě. Taková novela je nejsnazší způsob jak provést restituci církevního majetku v souladu s restitucí zemědělského a lesního majetku, tak jak byla provedena podle zákona o půdě vůči fyzickým osobám,“ prozradil Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám