Hlavní obsah

Soud projednává další kauzu uprchlého Krejčíře

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Další kauzu, v níž figuruje uprchlý miliardář Radovan Krejčíř, začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Ostravě. Tentokrát jde o úvěrový podvod, kterým podle obžaloby Krejčíř se svým společníkem Miroslavem Řehounkem způsobili včetně úroků škodu za 29 miliónů korun.

Článek

Krejčíř je souzen jako uprchlý, a tak k soudu dorazil pouze Řehounek. Hned na začátku ale odmítl vypovídat, a tak soud přečetl protokol z jeho dřívějšího výslechu u policie, při kterém Řehounek odmítl, že by spáchal jakoukoliv trestnou činnost. „Všechna jednání vedl pan Krejčíř,“ řekl.

Radovan Krejčíř jako padesátiprocentní společník firmy Corado Trade uzavřel v březnu 1995 revolvingovou úvěrovou smlouvu s Investiční a poštovní bankou ve výši 20 miliónů s tím, že úvěr použije na rozšíření aktivit na kapitálovém trhu.

Jako jištění úvěru pak použili obžalovaní vlastní směnku, která byla avalovaná společností Slezan Frýdek-Místek. „Splacení úvěrů nebylo řádným úmyslem obžalovaných,“ píše se v obžalobě s tím, že uhradili pouze 2,7 miliónu.

Když se banka začala hlásit o splacení miliónů, převedl Krejčíř svůj poloviční podíl ve firmě Corado Trade na Řehounka a ten po několika měsících už celou zadluženou firmu přepsal na takzvaného bílého koně Vítězslava Husara.

„Obžalovaní znemožnili Slezanu uhradit při exekuci na jejím účtu tyto finanční prostředky přímo z majetku Corado Trade,“ píše se v obžalobě s tím, že škoda, způsobená ručitelské firmě Slezan, činí i s úroky 29 miliónů korun.

Hlavní líčení bude pokračovat až do konce tohoto týdne výslechy celé řady svědků. Zatím není jasné, zda by mohl padnout rozsudek, nebo se kauza bude odročovat.

V ČR dvakrát odsouzen

Miliardář Radovan Krejčíř je v Česku stíhán jako uprchlý pro mnoho majetkových i násilných trestných činů, převážně podvody, ale také zločinné spolčení a přípravu vraždy.

Policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce ve své vile v Černošicích u Prahy. Více než rok už pobývá v Jihoafrické republice, kam na falešný pas přicestoval ze Seychel. Soud v jihoafrickém Johannesburgu rozhodl letos 1. února, že Krejčíře z JAR do Česka nevydá.

Jako uprchlý už byl Krejčíř v České republice dvakrát odsouzen. Nejprve dostal v roce 2006 podmínku za machinace při dovozu luxusních aut z Německa, při kterých před patnácti lety připravil český stát o dva milióny korun na daních.

O několik týdnů později pak ostravský soud vyměřil Krejčířovi 6,5 roku vězení za to, že jako jednatel jedné ze svých firem získal akcie Teplárny Otrokovice od společnosti Tremis, avšak zaplatil jen jejich část. Podvodně tak podle rozsudku vydělal 50 miliónů korun. Verdikt ale ještě není pravomocný, Krejčíř se proti němu prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám