Hlavní obsah

Meteorologové opět varují před dalšími lijáky

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný déšť by měl v úterý odpoledne a v noci na středu zasáhnout východ Čech, sever Moravy a Slezsko. Uvedl to ve své pondělní výstražné informaci Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí od úterního poledne do středečního rána pro kraje Pardubický, Vysočinu, Olomoucký a Moravskoslezský. V pondělí odpoledne už předchozí srážky doznívají jen v Jeseníkách.

Článek

V úterý by mělo pršet zejména na Moravě a ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a částečně i ve východních Čechách. Ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. "Během 18 hodin může spadnout 10 až 30 mm srážek," varovali meteorologové.

Během neděle a do pondělního rána spadlo na většině území od 5 do 30 mm na metr čtvereční, větší srážky byly místy zaznamenány v povodí Odry a horní Moravy. Hladiny řek ale stouply jen mírně, nejvíce se tak stalo v povodí Opavy, Moravy (do 60 cm) a horní Odry (40 až 80 cm). "Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla jen hladina Opavy v Karlovicích," uvedl ČHMÚ.

V pondělí odpoledne pršelo už jen v Jeseníkách. "Intenzita srážek není nikterak vysoká, do dvou hodin by měly pominout," řekla Novinkám ve čtyři hodiny odpoledne Dagmar Honsová z Meteopressu.

Hladiny stoupnou, záplavy ale nehrozí

Očekávají se mírné vzestupy hladin, na většině území ale bez dosažení povodňové pohotovosti. "Výraznější vzestup lze předpokládat na dolní Odře a v povodí Opavy, Bělé a horní Moravy, kde hladina může ojediněle překročit 1.stupeň povodňové aktivity," dodal ústav.

ČHMÚ vydal během víkendu dvě výstrahy před intenzivním deštěm. V neděli se ale ukázalo, že spadlo méně srážek, než se očekávalo. Podle Honsové se přecházející studená fronta zřejmě "vypršela" v nedělních odpoledních bouřkách. "Úhrny srážek na přecházející zvlněné studené frontě byly oproti předpokladům menší," potvrdil v pondělí ČHMÚ.

Deštivý ale bude nejen začátek týdne. Středa by měla být podle dlouhodobé předpovědi Meteopressu oblačná až zatažená s deštěm nebo přeháňkami, přes den bude 13 až 17 stupňů, tedy podobně jako v pondělí a v úterý.

Přeháňky až do konce týdne

"Od čtvrtka až do neděle bude převážně oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno, místy s přeháňkami nebo bouřkami," uvedl Meteopress. Denní teploty se budou pohybovat od 17 do 22 stupňů.

Příští týden bude zpočátku polojasný, ke konci bude oblačno až zataženo s dešťovými přeháňkami, deštěm a ojedinělými bouřkami. Teploty budou přes den v rozmezí 14 až 20 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám