Hlavní obsah

Liška vyjednal učitelům půl miliardy na platy, odbory chtějí víc

Právo, Novinky, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) po pondělním jednání s ekonomickými ministry oznámil, že pracovníci ve školství dostanou letos o půl miliardy víc, což zajistí nárůst jejich platů o sedm procent. Odbory trvají na původním požadavku tří miliard a ještě se poradí, zda budou stávkovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška

Článek

Podle Lišky vyšli ministři částečně vstříc požadavkům školských odborů, které prosazovaly kvůli vysoké inflaci zvýšení rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun.

Liška dále uvedl, že v roce 2009 by měli učitelé dostat další čtyři miliardy, které by oproti letošnímu roku znamenaly dvanáctiprocentní nárůst platů.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka půlmiliarda nic neřeší. "Je to jen sněhový poprašek, peníze se rozplynou v odměnách vedoucích pracovníků," řekl Právu Dobšík s tím, že je to pouze hra s čísly a půlmiliarda zajistí růst maximálně o tři procenta.

Kolik berou učitelé

Podle údajů ministerstva školství zaměstnanci v regionálním školství pobírali loni v průměru 19 842 Kč.

Průměrná mzda učitelů byla 23  858 Kč.

Odboráři se podle Dobšíka musí ještě dohodnout, jaké další kroky podniknou. Mezi jejich plány patří i nejtvrdší učitelská stávka v novodobých dějinách České republiky, během níž by se ještě před letními prázdninami měly uzavřít školy na týden. Rozhodnutí mají odboráři oznámit v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám