Hlavní obsah

Šéfredaktoři českých listů napsali Gašparovičovi kvůli spornému tiskovému zákonu

ČTK, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfredaktoři pěti českých listů vyzvali slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče, aby zvážil podpis sporného tiskového zákona. Zástupci Mladé fronty Dnes, Lidových novin, Práva, Hospodářských novin a Týdne ve společném dopise vyjádřili obavu o svobodu slova na Slovensku, kterou podle nich může okleštit právě nedávno přijatý zákon a zejména ustanovení o povinnosti médií zveřejňovat odpověď i na pravdivé články.

Foto: Novinky

První stránka slovenských deníků vyšla v pátek s černým rámem a textem kritizujícím tiskový zákon.

Článek

Nezveřejnění odpovědi je přitom sankcionováno náhradou ve výši 50 000 až 150 000 slovenských korun, kterou obdrží osoba, která o odpověď žádala.

"Aniž bychom si činili právo jakkoliv se vměšovat do záležitostí Vaší země, cítíme povinnost vyjádřit obavu o svobodu slova, která je podle našeho názoru díky podobě tiskového zákona na Slovensku vážně ohrožena," uvedli šéfredaktoři v otevřeném dopise Gašparovičovi, jehož kopii dnes poskytli ČTK.

Institut práva na odpověď, který existuje i v tiskovém zákoně v České republice, je podle nich ve slovenské normě dohnán do absurdní podoby. Soudí, že povinnost zveřejňovat odpovědi a reakce na jakoukoliv informaci média do značné míry sváže a omezí, odradí čtenáře a ve svém důsledku rovněž významně okleští svobodu slova. "V této podobě nemá v civilizované Evropě obdoby," píšou představitelé hlavních tištěných médií v České republice.

Kontroverzní tiskový zákon schválil minulý týden slovenský parlament navzdory protestům médií, opozice i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Titulní stránky novin vyšly na protest proti předloze v podobě parte s černě zarámovaným textem, v němž vydavatelé stejně jako koncem března vyjádřili obavy o nezávislost tisku a redakční nezávislost v zemi. Sdělovací prostředky se obávají hlavně toho, že dotčené osoby je zahltí svými reakcemi a tisk nebude ke čtení.

"Zákon rozšiřuje svobodu a demokracii tím, že v oprávněných situacích umožní lidem, aby si přečetli i jiný názor," hájil normu mluvčí ministerstva kultury Jozef Bednár.

Slovenští vydavatelé vidí ještě šanci v tom, že by zákon mohl vetovat prezident Gašparovič. Média také zvažují, že se obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám