Hlavní obsah

Na silnice se vrací sníh a náledí, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zatímco většina Čechů už je vyladěna na příchod jara, podle meteorologů by motoristé měli na svých vozech prozatím ponechat zimní pneumatiky. Budou se jim podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hodit alespoň do úterního rána.

Článek

Během pondělního dopoledne se podle meteorologů vrátí sněžení i do středních poloh. Teploty by od pondělního večera do úterního rána mohly klesnout až na minus čtyři stupně a na silnicích by se mohlo tvořit náledí.

Chladné počasí, které pokazilo i závěr víkendu, má na svědomí frontální vlna, která se vytvořila na studené frontě nad Alpami. Spolu s tlakovou níží bude během pondělí postupovat přes území České republiky dál k severovýchodu. „V jejím týlu k nám pronikne studený vzduch, který přinese zimní charakter počasí,“ uvádí zpráva ČHMÚ.

Nový sníh potrápí řidiče na jihu Čech

S čerstvou sněhovou pokrývkou na vozovkách je třeba počítat už v oblastech od nadmořské výšky 400 metrů nad mořem, a to zejména na jihu Čech a Českomoravské vrchovině. Sníh už je ale hlášen i ze silnic v západních Čechách.

Na východní Moravě a ve Slezsku se čekají sněhové srážky přibližně od 1000 metrů nad mořem.

Čeká se mrazivá noc s náledím

Meteorologové očekávají, že teploty v pondělí večer a v noci na úterý klesnou pod bod mrazu. Na vozovkách se tak může tvořit náledí. „Teploty během noci poklesnou na 0 až -4 stupně, bude to nejstudenější noc v tomto týdnu,“ konstatuje ČHMÚ.

V pondělí přes den vystoupí maximální teploty na pět až devět stupňů, v dalších dnech už se začne postupně oteplovat, v úterý má být devět až 13. Ve středu a ve čtvrtek by se nejvyšší hodnoty mohly pohybovat až kolem 17 stupňů. Na obloze ale zůstane velká oblačnost, která přinese i srážky. Při dešti teploty vystoupí jen na deset stupňů. V závěru pracovního týdne navíc přijde další ochlazení.

Anketa

Už jste nasadili letní pneumatiky?
Ano
36 %
Ne
57,4 %
Používám jednu sadu po celý rok
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9809 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám