Hlavní obsah

Havel: Radar nemusí být vázán na systém NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Exprezident Václav Havel nevidí nutnost v tom, aby se plánovaný radarový systém ve střední Evropě vázal na NATO, strategicky to podle něj nemá smysl. Podle Havla je v zakládajícím dokumentu NATO napsáno, že smluvní strany si mohou vytvářet individuální partnerství, nikoli výlučně jen všichni společně. Bilaterální vztah není v rozporu se severoatlantickou smlouvou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Václav Havel v Otázkách Václava Moravce.

Článek

Pokud k nám budou občas jezdit ruští důstojníci na prohlídku nebude to problém, ale musí to mít určitý status, řekl Havel.

Havel vyzdvihl roli USA v historii Československa. „Američané od nás chtějí maličkost, my začínáme dělat drahoty. Máme šanci vyjít vstříc našemu spojenci. Pacifisté proti radaru páchají něco stejně nebezpečného, jako byl pacifismus před mnichovskou dohodou v roce 1938,“ řekl Havel.

Exprezident Sovětského svazu v Otázkách kritizoval stavbu amerického radaru. Celý systém je podle Gorbačova proti Rusku a Číně.

Havel by na olympiádu nejel

Havel by jako prezident pravděpodobně na olympijské hry v Číně, které jsou plánovány na srpen, nejel. "Nejsem považován za sportovce, měl bych zábrany," řekl.

Havel si nemyslí, že pořádání olympiády může oslabit autoritářský režim. „Doposud se to nestalo,“ řekl Havel. Přirovnal tuto situaci k Olympijským hrám v nacistickém Německu v roce 1936, které podle jeho slov Hitlerův režim posílily.

Podle Havla dalajláma nemluví o samostatném Tibetu, ale jen o uchování tibetské kultury. Dalajláma nevyzývá k odtržení ani k násilí.

:. Bývalý prezident Václav Havel v Otázkách Václava Moravce.foto: Právo/Petr Hloušek

V Bílém domě by rád viděl Clintonovou

Havel podporuje v americké prezidentské volbě Hillary Clintonovou. „Obama by mohl být viceprezidentem, pro Ameriku by to možná bylo dobré,“ řekl Havel. Exprezident v případě vítězství demokratického kandidáta neočekává velké změny v zahraniční politice USA. Okamžité odvolání vojáků z Iráku se podle něj konat nebude.

Klause na Hradě Havel čekal

Havel předpokládal, že v českých prezidentských volbách vyhraje na 90 procent Václav Klaus. Švejnarův výsledek však považuje za úspěch. Havel se podle svých slov usmívá nad označením Švejnara a lidí kolem Havla jako „pravdaláskaře“, které používá prezident Václav Klaus.

Havel vítá, že jednou z hlavních os zahraniční politiky jsou lidská práva. Ale kritizuje sebeprezentování českého státu. Vadí mu „čecháčkovské“ pojetí politiky. Na nikoho se neohlížet, narážel tak na otázku přijetí víz do USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám