Hlavní obsah

Čína bude kvůli Björk podporující Tibet "přísná" na cizí hvězdy

ŠANG HAJ

Čína bude přistupovat přísněji k zahraničním interpretům. Podle pátečního prohlášení čínské vlády mimo jiné kvůli tomu, že islandská zpěvačka Björk během svého nedělního vystoupení v Šanghaji svým zvoláním "Tibet! Tibet!" podpořila nezávislost tohoto himalájského regionu.

Článek

Podle pozorovatelů tento incident přilákal neobvyklou pozornost čínské veřejnosti k politice vlády v Tibetu. Ten Čína anektovala v roce 1951. Tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který žije v exilu, čínská vláda označuje za separatistu. Čínský lídr komunistické strany v Tibetu jej označil za sabotéra, který chce mimo jiné narušit letní olympijské hry v Pekingu.

Podle prohlášení čínského ministerstva kultury zpěvačka Björk svým výrokem "porušila zákon a ublížila čínskému lidu". Islandská interpretka zakřičela do publika "Tibet" poté, co zazpívala svou píseň Declare Independence (Vyhlaste nezávislost). Björk touto písní už několikrát v minulosti podpořila různá hnutí za nezávislost. Při svém únorovém vystoupení v Japonsku tuto skladbu věnovala Kosovu. Proto jí údajně pořadatelé jednoho hudebního festivalu v Srbsku zrušili plánované vystoupení.

Podle prosincové zprávy organizace Tibet Watch Čína v poslední době ještě zesílila náboženský útlak Tibetu. Komunistický režim se prý například snaží donutit tibetské mnichy, aby se zřekli dalajlamy.

Podle pátečního vyjádření šéfa čínské komunistické strany v Tibetu dalajlama plánuje "sabotovat" letní olympiádu v Pekingu. Čang Čching-li to podle agentury Reuters uvedl v reakci na dalajlamovo lednové vyjádření pro britskou stanici ITV, v němž tibetský vůdce vyzval Tibeťany k mírumilovným protestům proti olympiádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám