Hlavní obsah

Jandák: S vyloučením Snítilého nesouhlasím

Právo, Novinky, jbs, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁCHOD
Aktualizováno

Vedení okresního výboru ČSSD v Náchodě ve čtvrtek potvrdilo vyloučení poslance Evžena Snítilého ze strany. O tom už v pondělí rozhodla městská konference v Náchodě. Snítilý v únorové volbě prezidenta hlasoval pro Václava Klause. Poslanec strany Vítězslav Jandák ale ve čtvrtek řekl, že s podobným rychlým vylučováním poslanců ze stran nesouhlasí.

Článek

"Já ho neschvaluji (tento postup), ani ho nebudu nijak komentovat. Já si dokonce myslím, že s tím vylučováním by měla být sociální demokracie, jejímž jsem členem, trošku opatrnější v některých věcech," uvedl Jandák.

Podle něj se dalo s poslancem o jeho postojích dál jednat. "Potřebujeme každý hlas. Tímto způsobem nabíjíme munici vládní koalici. Takže já se trochu o ty hlasy bojím, ale je možné, pakliže se zachoval Evžen Snítilý tímto způsobem, že by zradil i později, i to je možné. Do žaludku nikomu nevidíte," řekl Jandák.

Svůj názor prý zatím ve straně neřekl, je ale připraven to udělat v úterý na jednání poslaneckého klubu.

Strana nechce přeběhlíky

ČSSD přeběhlících už vypracovala i postup, jak s nimi zacházet. Zavázala se, že ona sama je z jiných stran přijímat nebude a chce, aby se k tomu zavázali i ostatní strany.

Poslanec Evžen Snítilýfoto: Právo/Mílan Malíček

Snítilý sám ale tvrdí, že není "klasickým přeběhlíkem." Názory sociální demokracie prý bude zastávat i nadále. Také ale řekl, že pokud by se znovu volil prezident, opět by hlasoval pro Klause.

Náchod vyloučení potvrdil 

Pro potvrzení vyloučení Snítilého ze strany ve čtvrtek bylo potřeba nejméně osmi hlasů a v tajné volbě hlasovalo souhlasně deset z jedenácti přítomných členů výboru. Jeden hlas byl neplatný.

„Konstatovali jsme také, že pondělní jednání konference mělo všechny potřebné formální náležitosti,“ potvrdil předseda náchodského OVV Miloslav Mrština. Sám Snítilý už v pondělí prohlásil, že se proti svému vyloučení nemíní odvolat.

Snítilý zůstane poslancem, bude bezpartijní. Je už třetím poslancem, ČSSD který v tomto volebním období ze strany odešel. Stranu během vyjednávání o vládě opustili i Michal Pohanka a Miloš Melčák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám