Hlavní obsah

Remek křtil medaili k 30. výročí svého letu do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První československý kosmonaut Vladimír Remek křtil v pondělí se svými přáteli stříbrnou pamětní medaili, kterou vydala Česká mincovna k 30. výročí jeho letu do vesmíru. Je to historicky vůbec první medaile, která byla k tomuto výročí vydána, řekl Remek na tiskové konferenci, která následovala po křtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Křest mince

Článek

Remek, který je prvním československým i evropským kosmonautem, pokud se nepočítají Rusové, dodnes vzpomíná na svůj let do vesmíru jako na něco mimořádného. Je to vzrušující a napětí se stupňuje, dokud se raketa nezvedne, řekl. Jako kluk si prý ale na kosmonauty nehrál. "Hráli jsme si spíš s raketami, ale nic jsme naštěstí nepodpálili," řekl novinářům.

Dodnes se také stýká s velitelem kosmické lodi Sojuz 28 Alexejem Gubarevem, se kterým 2. března 1978 startoval z kazašského kosmodromu Bajkonur, i s ostatními kosmonauty včetně svého německého kolegy Sigmunda Jähna, který startoval do vesmíru po něm. S Jähnem pomáhal budovat v Německu muzeum kosmonautiky.

Chápe, že v České republice asi takové muzeum nevznikne, protože Česko nemá německou velikost, a posteskl si, že někdy nemá ani německou hrdost. Češi a zejména politikové podle něj totiž nevědí, co si počít s kosmonautem z komunistické éry, který se - ač nyní nestraník - dostal do Evropského parlamentu pod hlavičkou KSČM.

Z nejvyšších ústavních činitelů ho přijal zatím jen sociálnědemokratický předseda Sněmovny Miloslav Vlček. "Je prvním, kdo dostal pamětní medaili," uvedl Remek a hned poznamenal: "Ale ještě nepokřtěnou."

Česká mincovna v Jablonci vydala šestnáctigramovou medaili z ryzího stříbra.foto: Právo/Milan Malíček

Remek doufá, že i v Česku vznikne expozice kosmonautiky. Česká republika totiž nemá jen prvního evropského kosmonauta, ale může se pochlubit bohatou tradicí kosmického výzkumu. Československo bylo aktivním členem mezinárodního programu Interkosmos. Nyní je pro rozvoj českých aktivit spojených s kosmonautikou klíčová především mezinárodní spolupráce v Evropě v Evropské kosmické agentuře (ESA).

Remek si myslí, že by proto mohla být kosmická expozice v Národním technickém muzeu, které se právě rekonstruuje. "Uvidíme," poznamenal.

Česká mincovna v Jablonci vydala šestnáctigramovou medaili z ryzího stříbra o průměru 34 milimetrů v omezeném nákladu 500 kusů. Je na ní Remkův portrét a motiv kosmické lodi. Má cenu 700 korun a je ji možné zakoupit v České národní bance v expozici Lidé a peníze, nebo si ji objednat přímo v mincovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám