Hlavní obsah

Soud nevydal uneseného Adriana zpět do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 5 v pondělí nevydal čtyřletého Pabla Adriana Santanu jeho americkému otci do USA. Dítě zůstává s českou matkou v Praze. Veronika Horváthová syna unesla z USA v roce 2005, se svým mužem se rozvádí. Rozhodnutí soudu o nevydání dítěte v případu mezinárodního únosu může být významným precedentem do budoucna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Matka malého Adriana Veronika Horváthová a jeho otec Pablo Santana u soudu.

Článek

Adrian se svou matkou Veronikou Horváthovou přijel do České republiky v srpnu 2005. Do té doby žili v americkém San Franciscu, kde měl trvalé bydliště. Otec Pablo Santana jej chce zpět do USA.

"Soud konstatoval, že návrh otce je oprávněný a že byly splněny všechny podmínky pro návrat chlapce do USA, ale pokud by se tak stalo, odrazilo by se to na jeho psychickém i fyzickém stavu," řekl Právu soudkyně Vilma Ondráková, která zdůraznila, že soud rozhodl v zájmu dítěte, nikoliv rodičů.

Čtyřletý Adrian, který žije v ČR dva a půl roku a neumí anglicky, má potíže s vyměšováním. Na svou matku je chlapec velmi fixován. Podle ní jej otec psychicky týral.

Verdikt soudu ohledně tohoto je případu je důležitý v tom, jakým způsobem budou soudy v podbných případech rozhodovat v budoucnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám