Hlavní obsah

Topolánek v USA tento týden uzavře jednání o radaru

Novinky, ČTK, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek během návštěvy USA uzavře jednání o umístění americké radarové základny v Česku. Premiér to řekl v rozhovoru pro agenturu AP. Topolánek na návštěvu Spojených států odletí v pondělí odpoledne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Dospěli jsme do stádia, ve kterém můžeme ukončit jednání během mého pobytu v USA," řekl Topolánek. Vláda na svém webu uvádí, že k podpisu smlouvy během premiérovy návštěvy nedojde.

"Budeme se věnovat řešení posledních detailů, se zájmem očekáváme výsledky polsko-amerického jednání," cituje Topolánka vládní web z rozhovoru pro agenturu AP. Premiér mimo jiné zdůraznil nezbytnost propojení smluv se systémem NATO.

"Agenda je až na detaily hotová, obě smlouvy jsou připraveny k projednání ve Washingtonu," řekl v pondělí na tiskové konferenci vlády Topolánek. O jakých bodech bude ještě v USA jednat neupřesnil.

Podle něj bude česká strana a Polsko, které s USA také o radaru vyjednává, "chtít mít základní věci uzavřeny do dubnového summitu NATO v Bukurešti, který by měl posílit euroatlantickou vazbu". 

Paroubek: Je to arogance moci 

Na Topolánkovu cestu ostře reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Považuji vyjádření premiéra Mirka Topolánka, že uzavře jednání o umístění radaru tento týden v USA za další výraz naprosté arogance moci ze strany vládnoucí ODS," uvedl Paroubek..

"Předpokládám proto, že premiér Topolánek buď tento výrok vůbec nepronesl a pokud ano, tak v naprostém duševním vyčerpání, kdy si neuvědomuje dopad svých slov," dodal předseda sociálních demokratů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Že se blíží konec jednání, naznačovalo několik týdnů americké ministerstvo obrany. Česká vláda se k tomu odmítla vyjádřit, ministři opakovali, že není důležité, jak dlouho se bude jednat, ale jak kvalitní dohoda bude.

Jednání s Prahou "pokračují velmi, velmi rychle," řekl mluvčí Pentagonu Goeff Morrell. "Blížíme se dohodě s Českem. Doufáme, že budeme moci něco oznámit v příštích týdnech," uvedl v polovině ledna mluvčí amerického ministerstva obrany.

Radar a víza

Vláda v pondělí schválila návrh memoranda, které Česku umožní včlenit se mezi země, jejichž občané nepotřebují k cestě do USA vízum. Premiér Mirek Topolánek (ODS) po jednání vlády novinářům řekl, že s návrhem souhlasí Evropská komise, úředníci na textu pracovali do nedělní noci.

Nejvíc změn doznala podle něj část textu popisující rozsah informací poskytovaných Spojeným státům. Text memoranda nebude ani po podpisu právně závazný. Případné dohody z něj ale budou vycházet. Podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Ivana Langra (ODS) je dokument výhodný pro obě strany mimo jiné proto, že obsahuje prvek reciprocity.

"Po dlouhých letech vyjednávání v rámci EU jsme vzali svůj osud do vlastních rukou. Je to průlomová věc vůči všem ostatním zemím Unie," uvedl Langer s tím, že text dohody by mohl být vzorem pro ostatní země. "Průlomová je hlavně reciprocita, která v původním textu nebyla," doplnil. Přesný obsah memoranda bude zveřejněn až v úterý po podpisu.

Memorandum upravuje podle Langra problematiku doprovodu v letadlech a repatriace občanů. Bez víza budou podle něj moct cestovat jen občané vlastnící strojově čitelný pas. Způsob a metodika sdílení informací o cestujících odpovídá praxi, kterou zavedly Spojené státy pro Austrálii.

Memorandum upravuje podle Langra problematiku doprovodu v letadlech a repatriace občanů. Bez víza budou podle něj moct cestovat jen občané vlastnící strojově čitelný pas. Způsob a metodika sdílení informací o cestujících odpovídá praxi, kterou zavedly Spojené státy pro Austrálii.

"Nejdeme a nezavazujeme se nad rámec přijatelný pro EU," konstatoval s tím, že Češi vyjednali "zatraceně dobré podmínky".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám