Hlavní obsah

Pohřbení ostatků německých vojáků v Chebu prý nic nebrání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Dohoda o pohřbení německých vojáků na chebském městském hřbitově je před podpisem. Řekl to v pátek v Berlíně po setkání se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Článek

Oba ministři se shodli, že vzájemné vztahy jsou bezproblémové. Shodně také odsoudili čtvrteční výtržnosti v Bělehradě. Téma pohřbení ostatků vojáků padlých ve druhé světové válce na českém území bylo jednou z mála nejasností, které ve vzájemných vztazích mezi Českem a Německem přetrvávaly.

"Zdá se, že se blíží podpis smlouvy mezi městem Cheb a (německou) společností pro péči o válečné hroby, že se právě na hřbitově v Chebu ostatky mohou pohřbít. Už byl nejvyšší čas, protože už to byla poněkud ostudná situace," řekl Schwarzenberg.

Schwazenberg i Steinmeier hovořili hlavně o posledním vývoji v Srbsku a Kosovu a o evropských záležitostech. Oba odsoudili výtržnosti, jimiž obyvatelé Bělehradu reagovali na vyhlášení samostatnosti Kosova. Zdůraznili přitom, že navzdory posledním událostem mají zájem na dobrých vztazích se Srbskem a na tom, aby se Bělehrad vrátil k procesu přibližování s Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám