Hlavní obsah

Komunisté zeleným: Potopte radar, podpoříme Švejnara

Právo, Novinky, jov, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Komunisté se při jednáních se sociálními demokraty shodli na odmítání amerického radaru a podpoře referenda. Tím byla splněna základní podmínka KSČM pro podporu Jana Švejnara. Přistoupit na ni ale stále odmítají zelení. Komunisté proto zatím neřekli ano Janu Švejnarovi a trvají na Janě Bobošíkové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zelení mají dilema. Pokud odmítnou radar, zvýší šanci na zvolení Jana Švejnara prezidentem. Šli by tak ale proti dosavadnímu postoji vlády.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání se šéfem zelených Martinem Bursíkem Novinkám řekl, že jednání se týkalo té záležitosti, jak by Strana zelených garantovala případnou neprůchodnost bilaterální smlouvy mezi ČR a USA ohledně radaru, což by výrazně Švejnarovi pomohlo mezi voliteli KSČM. Ti by se pak vzdali kandidatury Jany Bobošíkové.

"Řekli jsme jim, že stále je ještě prostor k tomu,aby stáhli kandidaturu Jany Bobošíkové a zároveň aby nám dali jednoznačné, pokud možno písemné garance o tom, že ve druhé volbě ve všech kolech budou hlasovat pro Jana Švejnara,“ uvedl Bursík k jednání s KSČM.

Komunisté ale na tyto podmínky zatím nepřistoupili. Trvali na tom, aby zelení odmítli smlouvu o výstavbě amerického radaru v ČR. "Řekl jsem mu (Bursíkovi) , že plný počet nemůžeme dát bez té garance k radaru, protože je to pro nás zásadní," řekl Novinkám Filip.

Na dohodu o Švejnarovi mají SZ a KSČM jen do pátku. Na snímku předseda Strany zelených Martin Bursík. foto: Právo/Michaela Říhová

Zelení dohodu odmítli

Zelení ale podobnou dohodu odmítli. „My nebudeme teď vyjednávat s komunisty o tom, jaké máme plnit jejich podmínky jako Strana zelených. Diskutovat nyní pozici Strany zelených k radaru je úplně bezpředmětné, my jednáme o prezidentském kandidátovi,“ prohlásil.

Jednání s KSČM budou podle Bursíka dále pokračovat. „Náš vzkaz je jednoznačný, uvidíme, jakou bude mít odezvu,“ dodal.

Pokud by KSČM v prvním kole volby hlasovala pro Bobošíkovou, Švejnar by o jejich hlasy přišel a do druhého kola by vůbec nepostoupil. V Senátu i ve Sněmovně by dostal nejvíce hlasů Václav Klaus (má jistou podporu ODS a části KDU-ČSL). Do druhého kola by pak postupoval pouze on.

Pokud by KSČM v prvním kole volby hlasovala pro Bobošíkovou, Švejnar by o jejich hlasy přišel a do druhého kola by vůbec nepostoupil. V Senátu i ve Sněmovně by dostal nejvíce hlasů Václav Klaus (má jistou podporu ODS a části KDU-ČSL). Do druhého kola by pak postupoval pouze on.

Komunisté nominovali na Hrad Bobošíkovou v úterý pozdě večer, pod její kandidaturu se podepsalo 17 z 26 komunistických poslanců.

Švejnar: Situace je vážná, záleží na komunistech

„Šance nejsou mizivé, důležité bude, jak se zachová KSČM,“ řekl Jan Švejnar na středeční tiskové konferenci.

Ke třetí podmínce KSČM, ve které se požaduje rovný přístup ke všem stranám, Švejnar řekl, že pokud se strany budou chovat v souladu s ústavou, bude férovým prezidentem vůči všem.

Ke způsobu volby hlavy státu se Švejnar vyjadřovat nechtěl. Na otázku, co si myslí o nominaci Jany Bobošíkové, Švejnar řekl: „Jakýkoli třetí kandidát způsobí tříštění hlasů a znovuzvolení Václava Klause."

Jan Švejnar na středeční tiskové konferenci.foto: Právo/Lukáš Táborský

Situace je velice vážná a velice složitá, jednání musí pokračovat, řekl prezidentský kandidát. Podmínka KSČM odmítnout radar je podle něj pouhé taktizování před volbou, jejich postup je na pováženou, řekl Švejnar.

Komunisty Švejnar rozzlobil

Komunisty Švejnar svým následným vystoupením na tiskové konferenci rozzlobil. "Urputně se snažil překonat Václava Klause, tomu se často vytýká arogenace a přezíravost k názorů jiných. Pan Švejnar se vyznamenal, řekl bych dokonce, že Václava Klause překonal v některých ohledech. Prvoplánově vychází z toho, že naším cílem je zvolit Václava Klause. Pro to nemá sebemenší podklad," řekl Novinkám místopředseda poslanců KSČM Alexander Černý.

Komunistům se podle něj nelíbilo, že s nimi komunikuje přes televizní obrazovku. "Obávám se, že se nyní hodně nadře, pokud bude chtít změnit názor komunistických poslanců a pravděpodobně i senátorů na to, abychom ho podpořili aktivně," dodal Černý.

Předseda poslanců KSČM Kováčik pak označil Švejnarovo vystoupení za ukvapené a unáhlené.

S ČSSD se dohodli

S komunisty jednali i sociální demokraté, podle kterých nejsou podmínky KSČM ničím výjimečným. "Předpokládám, že naše prohlášení otevřelo dveře dokořán," řekl po schůzce předseda ČSSD Jiří Paroubek. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek poznamenal, že jeho strana už dlouho dává jasně a transparentně najevo svůj názor ohledně radarové základny. "Chceme referendum, v případě schvalování v parlamentu jsme za těchto podmínek a stylu vyjednávání vlády proti (radaru)," uvedl.

Kováčik potvrdil, že se komunisté na jednání se sociálními demokraty shodli na odporu vůči radaru a prosazování referenda. To byla základní podmínka KSČM pro podporu Švejnara. S ČSSD také KSČM uzavřela otevřenou politickou dohodu o kultivaci politického prostředí a o slušnosti v politice. "Už zítra se k této dohodě mohou připojit předsedové dalších politických stran,“ uvedl Kováčik.

Sociální demokraté sice komunistům na jejich podmínky kývli, zelení se ovšem stále brání, odmítají se bavit o radaru. Podle Kováčika jsou jednání stále možná. Debatu se zelenými, především s jejich šéfem Bursíkem, má v rukou předseda KSČM Filip. "Dva ze tří účastníků se dohodli a je na tom třetím a na nás, abychom se pokusili dohodnout," sdělil Kováčik. Zda a kdy k dohodě dojde, nebyl schopen odhadnout.

KSČM se tak zatím nevzdala své kandidátky Bobošíkové. "Je nadále naším kandidátem a chceme aby v pátek na Hradě pokud možno vystoupila," uvedl předseda poslanců KSČM.

Výběr článků

Načítám