Hlavní obsah

Kvůli sporu o způsob volby hrozí ústavní krize, řekl šéf Senátu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v rozhovoru pro Novinky.cz potvrdil, že horní komora bude trvat na tajné volbě prezidenta. Reálně podle něj hrozí, že páteční klání na Hradě bude kvůli sporu Sněmovny se Senátem o způsobu volby přerušeno a nastoupí politická jednání.

Článek

Pokud se Sněmovna neshodne se Senátem na způsobu volby prezidenta, je reálná varianta, že bude zítřejší schůze obou komor přerušena a nastoupí politická jednání?

Dokonce bych řekl, že je velmi reálné, že nedojde ke shodě v procedurálních momentech hlasování. Pak musí nastoupit politické jednání. Máme na to určitý precedens z roku 1998, kdy se jednalo o tom, zda může vystoupit někdo od komunistů a řešilo se to dohadováním reprezentací obou komor. (Pozn. redakce: Řešilo se, zda může kandidát na prezidenta pronést projev.)

Co říkáte tomu, že Strana zelených náhle změnila názor na způsob volby a nyní požaduje veřejnou?

Nevidím důvod. Ten, který jsme slyšeli, mi připadá velmi nepodstatný. U politické strany, která sama sebe chválí, jak drží své pohledy a názory, a dokáže to za 24 hodin absolutně změnit a otočit, tak mne to velmi překvapilo. Jediné možné demokratické a svobodné volby jsou tajné. Kvůli tomu jsme také stáli v listopadu 1989 na náměstích.

Zastánci veřejné volby tvrdí, že chtějí zabránit machinacím a kupčení s hlasy. Prezident Klaus dnes v rozhlase uvedl, že cílem je zabránit jeho zvolení. Jaký je váš názor?

Dobře si vzpomínám na větu pana Ratha: základní úkol je dostat, i kdyby na krátkou dobu, Václava Klause z Hradu. Dnes už mám pocit, že nejde o to, abychom dospěli k nějakému prezidentovi, ale že tady jde o to, aby vznikla obstrukce a destabilizace. Ve svém důsledku to může být i ústavní krize.

Pokud dojde k přerušení volby a spor bude pokračovat, nehrozí, že celá věc skončí u Ústavního soudu?

To je superkrajní řešení. Pevně věřím, že všichni, kteří budou sedět o té přestávce a budou politicky jednat, že dostanou rozum. V římském senátu 400 let diskutovali o způsobu volby a po této době dospěli k závěru, že nejdemokratičtější a nejsvobodnější je tajná volba. Doufám, že nebudeme 400 let jednat.

Co říkáte na názor, že Sněmovna může při rozhodování o způsobu volby přehlasovat Senát?

Ústava je nejvyšší zákon, který by měli všichni ctít. Jsou některé body, kdy nás nemůže Sněmovna nikdy přehlasovat, a jeden z těchto bodů je volba prezidenta. Jsme rovnocené komory a představa, že 200 přehlasuje 81, je skutečně pohled, se kterým nesouhlasím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám