Hlavní obsah

Klaus: Možná jsem někomu šlápl na kuří oko, ale ODS věřím

Novinky, Jan Osúch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že jej v páteční prezidentské volbě podpoří všichni zákonodárci ODS a spolu s hlasy volitelů z jiných stran ve volbě uspěje. Prohlášení jeho protikandidáta Jana Švejnara o tom, že existují někteří zákonodárci ODS, kteří ho podpoří, Klaus odmítl s tím, že se jedná o "předvolební hříčku".

Článek

Klaus to řekl ve speciálním vydání pořadu Události, komentáře v České televizi.

Mateřské straně věří

Zatímco premiér a předseda ODS Mirek Topolánek má písemný závazek všech 122 zákonodárců ODS, že v prezidentské volbě podpoří právě Klause, čas od času z tábora příznivců Jana Švejnara zazní, že podpora nebude stoprocentní. Prezident ale straně, kterou zakládal, plně věří. V pořadu ji označil za silnou a jednotnou.

Připustil sice, že mohou existovat poslanci občanských demokratů, kterým Klaus někdy "šlápl na kuří oko“ a mohli by tedy mít s jeho zvolením problém. Konkrétně však nikoho neuvedl.

Klaus uvedl, že ODS je "v mnohem lepší formě než byla ČSSD před pěti lety“. Narážel na to, že ČSSD tehdy v prezidentské volbě hodila přes palubu svého dlouholetého předsedu Miloše Zemana.

"Seznam zrádců“ neřeší

Klaus se vyjádřil také ke dvěma tématům posledních dní: údajnému "seznamu zrádců" uvnitř ČSSD, kteří se údajně chystají podpořit současného prezidenta, a politickému obchodu, který naznačil lidovecký ministr Cyril Svoboda, když vyzval k tomu, aby KDU-ČSL podpořila Václava Klause "výměnou" za to, že ODS podpoří zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Zatímco "seznam zrádců“ Klaus označil za banální téma, kterému se nijak nevěnuje a nechtěl jej nijak komentovat, k církevním restitucím uvedl, že s prezidentskou volbou nemají žádnou souvislost. Handl typu "Klaus za restituce“ prezident kategoricky odmítl již dříve.

Komunisty by do vlády nepustil

Méně do řeči bylo Klausovi, když měl odpovídat na otázky, jak by řešil různá povolební uspořádání, v nichž by například zvítězila ČSSD a mohla by přizvat do vlády KSČM. Klaus odpovídal jen nepřímo a jasným stanoviskům se vyhýbal. "Vycházejme z hodnocení reality, ne z frází. Nezkoušejme se z toho, co bych kdy byl býval udělal,“ řekl Klaus.

Odkázal na své kroky v minulosti a připomněl situaci z roku 2005, kdy se postavil proti záměru premiéra Stanislava Grosse vytvořit menšinovou vládu ČSSD, která by se těšila tiché podpoře komunistů. Dal tak najevo, že na hlasy komunistických zákonodárců nespoléhá.

KSČM Klaus nicméně označil za stranu, která je reálnou součástí politického spektra a je třeba ji tak vnímat.

Weigl do ČNB

Klaus zopakoval, že považuje svého kancléře Jiřího Weigla za ideálního kandidáta na křeslo člena bankovní rady České národní banky, které brzy uvolní odcházející Luděk Niedermayer. Ani schůzka s Miroslavem Šloufem, bývalým poradcem Miloše Zemana, Weiglovi podle Klause v jeho očích "nijak neuškodila". Za dalšího vhodného kandidáte Klaus označil experta ČNB Vladimíra Kolmana.

"Plán B" nemám

Pokud by Klaus neuspěl, chtěl by zůstat v Česku a věnovat se tomu na co čas nyní nemá, například pedagogické činnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám