Hlavní obsah

Zeman: za volební prohru může vedení ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco představitelé soc. dem. vidí za volebním debaklem v krajských a senátních volbách nízkou účast voličů a přístup svých koaličních partnerů, bývalý předseda strany Miloš Zeman to vidí úplně jinak. Tvrdí, že za volební výsledek odpovídá vedení. "Za výsledek každé politické strany odpovídá v první řadě její vedení. A to je můj celý komentář," řekl v neděli Zeman.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Reagoval tak na dotaz ČTK, jak hodnotí výsledky druhého kola třetiny senátorů a konkrétně výsledek ČSSD, která ve volbách neuspěla. Dál to odmítl komentovat.

Už ve středu Zeman uvedl, že současný úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross není osobnost. [celá zpráva] Předpověděl, že pod vedením Grosse ČSSD zcela určitě nemůže vyhrát parlamentní volby v roce 2006.

Sociální demokraté v červnu utrpěli debakl ve volbách do Evropského parlamentu, neúspěchem pro ně teď skončily i krajské a senátní volby. Ze 27 senátních obvodů nedokázali vyhrát ani v jednom. Evropské, krajské i senátní volby letos jasně vyhrála opoziční ODS, ČSSD vždy zaostala za komunisty.

Zástupci krajských organizací ČSSD dnes v reakci na neúspěch strany v senátních volbách uvedli, že sociální demokracie by se měla zamyslet i nad dalším fungováním koaliční vlády. Řešením současné krize však nejsou personální změny ve vedení, řekli. Většina z nich se také shodla na tom, že příčiny neúspěchu vyžádají hlubší analýzu a budou je řešit stranické sjezdy.

Předčasné volby?

Při sobotním jednání předsednictva ČSSD se objevila také úvaha o předčasných volbách. Z dnešního vyjádření ministryně zdravotnictví Milady Emmerové v diskusním pořadu České televize ale vyplynulo, že pro ČSSD předčasné volby v tuto chvíli rozhodně nejsou možností číslo jedna.

"Byla by to (předčasné volby) jedna z možných alternativ... Na předsednictvu se tato myšlenka objevila, ale nikterak, že by byla prvá v pořadí," řekla Emmerová.

Může za neúspěch vedení ČSSD?
Hlasujte v anketě na konci článku

ČSSD bude mít koncem března sjezd, na kterém zvolí nové vedení a schválí aktualizovaný program. Bude se muset rozhodnout, kterou cestou se dát, řekl v sobotu úřadující šéf strany Stanislav Gross. Má prý tři možnosti, Gross o nich ale nechtěl hovořit. Řekl jen, že nepůjde o větší spolupráci s komunisty. Důležité podle něj je dělat politiku, která má smysl pro budoucnost státu. Lidé to podle něj dokážou rozpoznat.

Gross míní, že ČSSD nyní ve volbách propadla, protože veřejnost v médiích vylekaly lživé informace, že chce znárodňovat ordinace. "Byla to kampaň, která neměla s realitou nic společného," řekl novinářům. Také Emmerová dnes informace o údajném záměru zestátňovat ordinace znovu odmítla.

Politologové se neshodují v tom, co způsobí vítězství opoziční ODS a porážka vládní koalice v krajských a senátních volbách. Někteří volební výsledky nepřeceňují a soudí, že ve volbách do Sněmovny mohou lidé rozdat hlasy úplně jinak, jiní ale nevylučují ani možnost předčasných voleb do dolní komory.

Anketa

Souhlasíte, že vinu za volební debakl nese současné vedení ČSSD?
ano
91,3 %
ne
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

Související články

ČSSD možná bude ve všech krajích v opozici

Plošná opozice ve všech krajských zastupitelstvech, tak zní páteční návrh grémia ČSSD pro dnešní zasedání předsednictva soc. dem.. Právu to sdělil dobře...

Výběr článků

Načítám