Hlavní obsah

Učitelé si polepší, ale jen někteří

Právo, Novinky, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O 1,5 miliardy korun více než loni dá letos ministerstvo školství na odměňování zaměstnanců v krajských a regionálních školách. Podle školských odborů ale takové navýšení nemusí učitelé na výplatní pásce vůbec pocítit, neboť se tyto prostředky týkají pouze nenárokové složky mzdy, tedy osobního ohodnocení a odměn, a tabulky se nijak nemění.

Článek

Hrozí tak, že si na své přijdou pouze vedoucí pracovníci. Bude záležet na ředitelích škol, jak odměny rozdělí.

Celkově ministerstvo rozdělí na platy přibližně 71 miliard korun, což je zhruba 60 procent jeho rozpočtu. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Böhmové je tak pravděpodobné, že mzdy v regionálním školství letos porostou v průměru o čtyři procenta.

„To je sice hezké, ale problém je skutečně v tom, že toto navýšení je v nenárokové složce platu, takže to nemusí získat každý. Velkého množství učitelů se zcela jistě zvýšení mzdy nijak nedotkne, a to nemluvím o dalších zaměstnancích škol,“ řekla Právu místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková.

„Je to opravdu maličký pokrok,“ reagoval pro Právo předseda odborářů František Dobšík.

Původně měl růst platů letos činit 1,5 procenta, proti tomu se ale bouřili školští odboráři a nakonec i stávkovali. Průměrný plat učitelů regionálního školství se v prvním až třetím čtvrtletí minulého roku meziročně zvýšil o 6,2 procenta na 23 270 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám