Hlavní obsah

Karlovarský kraj je pod ledovým krunýřem

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Karlovarský kraj se ve středu ráno ocitl pod ledovým krunýřem. Způsobil ho mrznoucí déšť a teploty pod nulou. Silničáři kvůli mimořádné situaci dokonce získali jednorázové povolení od ochranářů, aby mohli posolit klouzající silnice v chráněné oblasti Slavkovského lesa. Dopravní komplikace jsou i v jiných krajích.

Článek

Policisté už museli řešit několik menších dopravních nehod, některé komunikace nižších tříd byly zablokované vzpříčenými nákladními vozy.

„Jedná se především o Rudolec, Rovnou, Krásno, ale i okolí Lázní Kynžvart či Kladskou,“ uvedl pro Právo dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Silničáři podle něj museli nasadit veškerou dostupnou techniku, do hor vyjela fréza, aby u některých silnic rozšířila jízdní profil.

„Na horách připadl další sníh,“ poznamenal Bulka. Podle něj jsou komunikace už ošetřené a ledovka pomalu ustupuje. „Nicméně jezdit je nutné stále se zvýšenou opatrností,“ doporučil Bulka.

Mlha a zledovatělý ujetý sníh 

Počasí komplikuje dopravu i v jiných krajích. V Jižních Čechách jízdu Jindřichohradeckem a Prachatickem komplikuje mlha, která zhoršuje viditelnost a hrozí namrzání vozovek. Některé silnice nižších tříd také pokrývá zledovatělá vrstva ujetého sněhu, upozorňuje jihočeská správa a údržba silnic.

Na silnicích druhé a třetí třídy na Náchodsku a Rychnovsku v hradeckém kraji leží vrstva ujetého sněhu a řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Ostatní silnice jsou většinou holé a mokré. Dálnice D 11 z Prahy do Hradce Králové je sjízdná bez omezení.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje od rána silný vítr, silničáři proto nabádají motoristy k opatrnosti. Obezřetnou jízdu by řidiči měli volit i na silnicích druhé a třetí třídy na Vsetínsku, kde ve vyšších polohách leží na vozovkách vrstva zmrzlého sněhu, krytá inertním posypem.

Sjízdnost silnic na Vysočině ráno komplikovala místy hustá mlha, v některých částech kraje mrholí. Silnice mohou podle dispečinku zimní služby cestářů namrzat. S opatrností jsou sjízdné komunikace druhé a třetí třídy, na nichž leží vrstva zledovatělého sněhu místy s vyjetými kolejemi sněhu. Dálnice D1 a hlavní silnice jsou po chemickém ošetření mokré.

Reklama

Výběr článků

Načítám