Hlavní obsah

Zeman: Švejnar mi volal a chtěl přijet na Vysočinu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman odpověděl na otázky Práva k blížící se volbě prezidenta republiky. V nich poprvé prozradil, že prezidentský kandidát Jan Švejnar projevil přání setkat se s ním na Vysočině. Podle informací Práva však k setkání nedošlo a není pravděpodobné, že by se do prezidentské volby uskutečnilo.

Článek

V únoru se bude volit prezident republiky. Který z kandidátů má podle vás větší šanci, Václav Klaus, nebo Jan Švejnar?

Mnohonásobně jsem odmítl vyjádřit se novinářům k této otázce – z prostého důvodu, že už téměř rok nevidím důvod, proč bych se vyjadřoval k věcem veřejným, poté co jsem se stal doživotním nestraníkem. Nicméně mohu potvrdit své předchozí vyjádření, kde se domnívám, že Václav Klaus je dobrý prezident. A vždy jsem dodával, že s ním v řadě oblastí nesouhlasím. V poslední době bych mohl jako příklad uvést názor na Kaplického Národní knihovnu na Letné. Ale myslím si, že si můžeme vážit i člověka, s nímž nesouhlasíme.

Pokud jde o Švejnara, znám ho velmi málo, vím, že mně před několika týdny volal a projevil přání přijet na Vysočinu, ale právě proto, že ho znám velmi málo, nepovažuji za korektní se k jeho ambicím a k jeho kandidatuře jakkoliv vyjadřovat.

Je zřejmé, že v osobě Jana Švejnara zhmotňují naděje dlouholetí protivníci Václava Klause. Není škoda, když se volba prezidenta mnohdy zužuje pouze na negativní vymezení vůči Klausovi a takřka chybí věcná tematika?

Já bych byl zastáncem přímé volby prezidenta, kde by tyto otázky odpadly. Ale zastávám poněkud cynický názor, který spočívá v tom, že přímá volba prezidenta by vyžadovala ústavní změnu, změna ústavy by vyžadovala kvalifikovanou většinu v parlamentu a samozřejmě ta strana, která kvalifikovanou většinu již má, může prosadit svého kandidáta v parlamentu, a proto přímou volbu nepotřebuje.

Zatímco strany, které tu většinu nemají, budou dlouho, a obávám se, že i marně, volat po přímé volbě. A kdyby přímá volba byla, opakuji, veškeré disputace by odpadly.

Při volbě prezidenta v roce 2003 ČSSD nakonec oficiálně podpořila Jana Sokola, kandidáta vyhovujícího především politikům „unionistického typu“. Sokol neuspěl a ČSSD vstoupila do období nestability. Teď se ČSSD oficiálně vyslovila pro Švejnara, který má podobnou podporu. Co si o tom myslíte?

Víte, mně připadá poněkud komické, jestliže levicová strana navrhuje pravicového kandidáta. Ale vzhledem k tomu, že již nejsem členem sociální demokracie, nemám právo se k této otázce hlouběji vyjadřovat. Pouze bych dodal, že jestliže se nenajde výrazná levicová osobnost na české politické scéně, je to svědectví tragédie nikoli mocenského úsilí, ale programového úsilí české levice a české sociální demokracie zvláště.

Čím se nyní na Vysočině vlastně zabýváte?

Mluvil jsem s několika funkcionáři kraje Vysočina na téma zelených bláznů, kteří objíždějí starosty vysočinských obcí a pokoušejí se znešvařit krásné panoráma Vysočiny hnusnými a ekonomicky neefektivními větrnými elektrárnami. Dodal bych pouze, že můj přítel a ministr životního prostředí v mé vládě Miloš Kužvart je předseda spolku proti větrným elektrárnám, zdůrazňuji, proti větrným elektrárnám, protože je to jeden z největších nesmyslů, který může tomuto kraji, který miluji, velice uškodit.

Nedávno televize uvedla dokumentární film od Roberta Sedláčka o vás. Jaký máte názor na dopad toho filmu? Jak se na to dívají lidé na Vysočině?

Dostal jsme řadu dopisů, které byly k mému překvapení vesměs pozitivní. A jsem velmi rád, že lidé z mého nejbližšího okolí tady na Vysočině se dokonce na základě filmu vypravili i ke studánce u pramenů Oslavy, a dokonce výlet udělali na Silvestra.

Kdo je Miloš Zeman:

Miloš Zeman se narodil 28. září 1944 v Kolíně.

V roce 1969 absolvoval Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze.

Od roku 1968 do roku 1970 byl členem KSČ, poté byl ze strany vyloučen.

V letech 1971-84 pracoval v různých tělovýchovných organizacích, poté jako prognostik a analytik na různých vědeckých pracovištích.

Po roce 1989 se Zeman aktivně zapojil do politiky.

V roce 1990 byl Zeman zvolen do Sněmovny národů Federálního shromáždění (FS) za Občanské fórum (OF).

V roce 1992 vstoupil do Československé (od roku 1993 České) strany sociálně demokratické, v témž roce se stal předsedou stranické organizace v Praze.

V roce 1992 byl Zeman zvolen poslancem Sněmovny FS.

V roce 1993 se Zeman dostal do čela ČSSD. V této funkci zůstal až do roku 2001.

V roce 1996 se stal poslancem, v letech 1996-98 působil jako předseda Sněmovny.

V letech 1998-2002 byl předsedou české vlády. Poté z vysoké politiky odešel a přepustil své místo ve straně a ve vládě Vladimíru Špidlovi.

V roce 2003 se neúspěšně ucházel o post prezidenta republiky.

V současnosti žije Zeman v obci Nové Veselí na Vysočině. Je ženatý s manželkou Ivanou, má dceru Kateřinu a syna Davida.

Film, natočený na Sedláčkovu žádost, chápu jako přátelskou tečku za svou politickou kariérou, jako rozloučení s veřejností. Jsem velmi rád, že ta je ve většině případů přijala příznivě.

Reklama

Související články

Klaus půjde do diskuse se Švejnarem

Prezident Václav Klaus se zúčastní diskuse se svým protikandidátem Janem Švejnarem, a to před senátory z klubu ČSSD. "Jsme tam pozváni oba, předpokládám,...

Výběr článků

Načítám