Hlavní obsah

Lidé jsou při lyžování zatím opatrní

Právo, paš, ch, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKO

Nově napadlý sníh přilákal na hory také o tomto víkendu mnoho lyžařů. Na rozdíl od minulého však nepřinesl tolik úrazů. Jen Krušné hory tuto příznivou statistiku narušily.

Článek

Šumavská horská služba (HS) hlásí za sobotu pouze dva drobné řezné úrazy způsobené hranou lyží. Jediným větším byla v neděli zlomenina nohy, kterou si na Špičáku přivodil muž středního věku. Před týdnem však zasahovala zdejší HS hned u pěti závažných případů.

" V jednom šlo dokonce o pomoc v nouzi," informoval náčelník HS František Stupka. Jednalo se o pátrání po otci se synem, kteří na Špičáku sjeli z upraveného terénu a uvízli hlubokém sněhu.

Také v lyžařském areálu na Lipně byla o víkendu horská služba téměř bez práce. " Zasahovali jsme jen jednou a šlo jen o lehké poranění kotníku," řekl Právu Jiří Oupický ze zdejší HS.

V sobotu se na lipenských svazích prohánělo kolem pěti stovek lyžařů a obdobně tomu bylo i neděli.

90 procent dětí má helmu

"Proti minulým letům se zdá, že rodiče dbají více na bezpečnost dětí a kolem 80 až 90 procent malých lyžařů už má na hlavě přílbu," uvedl provozní ředitel skiareálu Antonín Kolář.

Větší péči v bezpečném vybavení pro děti potvrdil i Jan Štoural z Horské služby na Zadově. "V sobotu i v neděli jsme se obešli bez nutnosti zasahovat. Myslím, že k bezpečnosti dětí na svazích hodně přispěly lyžařské školy, kde je přílba samozřejmostí. Malí lyžaři si ji pak už berou automaticky," dodal Štoural.

Ani HS v Beskydech zatím neměla hlášeny žádné úrazy, při kterých by musela asistovat. "Sníh, který napadl, během týdne roztál, takže se lyžuje pouze na Pustevnách a na Lysé hoře," řekl Právu v neděli odpoledne dispečer horské služby.

Také podle náčelníka HS pro oblast Beskydy Radima Pavlici zde přibývají v poslední době děti jezdící s přílbami. Nicméně stav zatím není zcela ideální. "Bohužel právě děti, které na hory jezdí málo a neumějí moc lyžovat, přílby často nemají, i když by je potřebovaly nejvíce."

V Krušných horách bylo zraněných nejvíce

Příznivou úrazovou statistiku ale negativně poznamenaly lyžařské sjezdovky v Krušných horách. "Zraněných byla o víkendu opravdu spousta.

Starý sníh totiž přemrzl a na něj napadl centimetr čerstvého, takže na první pohled vypadal hezky, ale zdání klame. Mezi těžkými zraněními byly i polámané pánevní a kyčelní kosti a při takových zraněních může člověk i vykrvácet," uvedl náčelník zdejší horské služby Rudolf Chlad.

I on si ale pochvaloval, že většina děti jezdí s přílbami na hlavách. U dospělých je to prý horší. Proto jde zdejší HS už druhým rokem příkladem a jezdí jedině v přílbách.

Reklama

Související články

Lyžařská sezóna začíná rekordně brzy

O víkendu se rozjedou vleky v horských střediscích už ve velkém. Zimní sezóna začne letos rekordně brzy, o týden dříve, než tomu bylo v roce 2005, který...

Tuzemské hory navštíví až milión Čechů

Do tuzemských horských středisek by letos v zimě mohlo zavítat až 900 000 českých turistů, tedy o polovinu více než loni. Vyplývá to z analýzy Asociace českých...

Výběr článků

Načítám