Hlavní obsah

Hasičům chybí vybavení za 400 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při své prověrce hospodaření a peněžních prostředků zabezpečení činnosti automobilní a speciální techniky (AT) ve složkách Hasičského záchranného sboru ČR odhalil, že chybí vybavení až za 400 miliónů korun. Dále bylo zjištěna u téměř poloviny sborů přítomnost techniky starší 13 let. U některých krajských sborů se též našly nedostatky v účetnictví.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Hasičským sborům chybí výbava v hodnotě 400 miliónů korun.

Článek

"Chyběly zejména cisternové automobilové stříkačky, automobilové jeřáby, žebříky, plošiny, kontejnery a speciální technika pro likvidaci nebezpečných látek a zásahy při dopravních nehodách," řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) Petr Kopáček v reakci na výsledky kontroly sdělil, že NKÚ při kontrole u HZS ČR nalezl "pouze drobné a spíše formální nedostatky, ani v jednom případě nebyly zjištěny nedostatky závažného charakteru".

Navíc HZS ČR již podle Kopáčka u nalezených nedostatků přijal opatření k nápravě.

Při kontrole ve složkách HZS ČR bylo zhruba 45 procent AT starší než 13 let a u krajů to bylo téměř 50 procent, uvedl dále Dohnal.

U generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru NKÚ zkontroloval 26 veřejných zakázek na pořízení automobilní a speciální mobilní techniky za 45 miliónů korun.

V případě krajských sborů se kontrola zaměřila na 113 veřejných zakázek za 278 miliónů korun.

Kontrola se zaměřila na generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a na hasičské záchranné sbory krajů Ústeckého, Plzeňského, Jihočeského, Jihomoravského a Olomouckého a kontrolovaným obdobím byly roky 2005 a 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám