Hlavní obsah

Koalice bude více konzultovat reformy, Čunkův návrat neřeší

Novinky, ČTK, znk, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší představitelé ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se ve středu odpoledne po dvouhodinovém jednání shodly, že je třeba navzájem více konzultovat reformní kroky, a proto se vedení koalice bude v příštích třech týdnech intenzivněji scházet. Reagovali tak na výhrady lidovců a zelených vůči nedávným krokům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Návrat Jiřího Čunka do vlády podle účastníků schůzky není aktuální téma.

Článek

Julínek uvedl, že je s výsledkem schůzky spokojen, protože mohl koaličním partnerům vysvětlit své záměry. Předseda zelených Martin Bursík řekl, že koaliční partneři nechtějí a nemohou Julínkovi mluvit do personálních kroků včetně odvolání profesora Pavla Klenera z čela Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT), ale potřebovali slyšet jeho zdůvodnění. Lídři se dohodli, že se budou kvůli reformám scházet pravidelně každé tři týdny.

Čunkův návrat neaktuální

"Toto jednání je o zdravotnictví," řekl novinářům při příchodu Čunek. Na dotaz, zda nebude řeč i o možnosti jeho opětovného jmenování do vládních funkcí, odpověděl: "Ne, určitě ne".

"Každý politik má příležitost, když se očistí, se vrátit zpátky, ale určitě toto není moment, kdy by o tom bylo možné uvažovat," řekl šéf zelených Martin Bursík. "Věrohodně nevysvětlil, jak to bylo s pobíráním sociálních dávek a ukládáním peněz na účty. Celkově se mu příliš nedařilo ty věci vysvětlovat," dodal na adresu Čunka.

Důvodem ke spekulacím o návratu lídra lidovců do vlády bylo úterní rozhodnutí státního zástupce Arifa Salichova znovu zastavit trestní stíhání bývalého vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Lidovci Čunkův návrat nevyloučili

Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová si myslí, že o Čunkovi ve středu řeč nebude. "Ale nevylučuji, že se pan premiér na to zeptá," dodala. Sama chce nejdřív mluvit s Čunkem - zajímá ji, nakolik je rozhodnutí státního zástupce o zastavení stíhání trvalé. "Pakliže ano a předseda KDU se rozhodne, že chce pokračovat ve funkci ministra, pak si myslím, že má na to právo," prohlásila k možnosti návratu.

První místopředseda strany Roman Línek označil takový scénář za "jednu z matematických možností", záleží ale na postoji prezidenta, premiéra, kolektivních orgánů KDU-ČSL i Čunka.

Bezprostřední návrat Čunka do vlády vyloučil dopoledne i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "Rozhodnutí (Salichova) je pozitivní. Na druhé straně si nejsem jistý, zda je to konečné a definitivní rozhodnutí ze strany celé soustavy nejvyššího státního zastupitelství," řekl.

KDU a SZ chtějí vysvětlit slučování ústavů

Schůzku ke zdravotnictví iniciovali lidovci. Za unáhlený a neodůvodněný považují Julínkův záměr sloučit Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) s Všeobecnou fakultní nemocnicí i zelení. Chtějí vysvětlit také důvody odvolání Pavla Klenera z čela ústavu.

Línek ve středu uvedl, že nemíní zasahovat do personálních rozhodnutí ministra, ale chtějí celou záležitost v koalici probrat a vysvětlit.

Bursík soudí, že odborně a věcně je Julínek mužem na svém místě."Co se týče komunikace, myslím, že to občas drhne," dodal.

Reklama

Související články

Salichov opětovně zastavil stíhání Čunka

Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov podruhé zastavil trestní stíhání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Právu to potvrdil mluvčí brněnského krajského...

Lidovci chtějí Čunka zpět do vlády

Důvod, kvůli kterému musel šéf lidovců Jiří Čunek opustit vládu, podle řady lidovců rozhodnutím státního zástupce Arifa Salichova pominul. Čunek by se proto...

Výběr článků

Načítám