Hlavní obsah

Odboráři se postavili proti zvýšení důchodového věku na 65 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se postavila proti zvyšování důchodového věku na 65 let, s nímž počítá vládní návrh důchodové reformy. Shodl se na tom v úterý sněm ČMKOS. Podle odborů politici nepředstavili řešení pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů nebudou moci pracovat tak dlouho. Uvedl to předseda ČMKOS Milan Štěch.

Článek

Odborářům se nelíbí ani zelené karty pro pracovníky z ciziny, které kabinet nedávno schválil. O posunu důchodového věku jedná komise zástupců parlamentních stran, která by se na podobě reformy měla shodnout.

"Jednoznačně odmítáme posouvání důchodového věku. Vláda a komise vůbec nepokročily v hledání řešení, aby byla ošetřena skupina zaměstnanců, kteří se hranice 65 let ani nedožijí," uvedl Štěch.

Štěch: Horníci se dožijí v průměru 58 let

Podle něj například horníci žijí v průměru do 58 let. Do 65 let nevydrží pracovat ani lidé v dalších "těžkých profesích", řekl předák. Na trhu práce navíc není o starší pracovníky zájem, dodal Štěch.

Podle něj ale reforma řešení zatím neobsahuje. Odbory navrhují zachování možnosti předčasného důchodu a zřízení připojištění, z něhož by se dřívější penze hradila.

Komise stran o "předdůchodu" už jednala. Nyní se zaměřila na 12 okruhů, na jejichž úpravě se chce dohodnout. Prodloužení věku mezi nimi je, úprava předčasných důchodů ne.

Zachování možnosti odejít dřív do penze požaduje i ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas plánuje důchodcům přidat 346 korun

O 346 korun měsíčně by si měli v příštím roce polepšit lidé pobírající starobní důchod. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek oznámil,...

Výběr článků

Načítám