Hlavní obsah

Hory čelí invazi lyžařů, které láká první sníh

Právo, pra, fk, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny mnohdy hluboko pod hladinou běžné sezóny a sjezdovky s půlmetrovou vrstvou sněhu přilákaly do sobotních Krkonoš, Jizerských a Orlických hor tisíce lyžařů. Hory vzdor nepříliš přejícímu počasí čelily letos první masové invazi turistů. Úrazů naštěstí nijak vážných ošetřovali záchranáři v poměru k počtu lidí minimum.

Článek

Fronty u lanovek a vleků nezřídka dosahovaly dvaceti minut, parkoviště praskala ve švech. Fronty museli v nejznámějších krkonošských střediscích lidé po často kolonami aut zatarasené silnici vystát na lístky u pokladen na vleky a občerstvení. Semafor před stavbou supermarketu zasahující v Nové Pace do vozovky způsobil v sobotu ráno směrem od Jičína dopravní kolaps.

Auta popojížděla ve skoro sedmikilometrové šňůře doslova krokem. "Čekali jsme vysokou návštěvnost, ale tohle nás fakt trochu zaskočilo," konstatovala v Herlíkovících u Vrhlabí dvojice snowbordistů při pohledu na možná padesátimetrového hada před lanovkou. Herlíkovice mající v sobotu rekordní 2,5 tisícovou návštěvnost porážely sousední Špindlerův Mlýn více než poloviční cenou skipasu za 250 korun.

:. První sníh si užili i snowboardisté. Foto PRÁVO/ Vladislav Prouza

"Fronty, které jsou dneska všude, vyváží ceny skipasu, jimž se nadalo odolat," dodali snowbordisté. "Pojedeme už nepřetržitě. Od pondělí do poloviny prosince za 350 korun denně," upřesnil šéf herlíkovického areálu Martin Slíva. Odhadem tisícovka lyžařů využila špindlerovských sjezdovek na Medvědíně a Horních Mísečkách. Vleky a lanovka zde za 550 korun denně jezdí od pátečního rána. "Areál ve Svatém Petru spustíme příští víkend," přiblížil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Sezóna naplno pokračovala v Janských Lázních s nejdelší provozuschopnou skoro tříkilometrovou sjezdovkou a začala v níže položených areálech Černý Důl a Dolní Dvůr na Vrchlabsku. Stovky lyžařů vyrazily do Deštného v Orlických horách, Říček a Čenkovic. Symbolická víkendová cena 250 korun za celodenní  přilákala davy turistů na  jizerskohorský Ještěd, kde část sjezdovek blokuje zpožděná stavba skokanských můstků.

Sněhu habaděj a lidí v Krušných horách také

Krušné hory jsou zavaleny nejen sněhem, ale také lyžařskými nedočkavci. Podle odhadů by zde víkend měl mít v návštěvnosti stejnou sílu, tedy až osm tisíc lidí, jako uprostřed zimní sezóny. Parkoviště jsou plná.

:. Na horách se můžeme setkat i s celkem novým sportem - snowkitingem. Foto: PRÁVO/František Kšajt

Na krušnohorských hřebenech leží zhruba 50 cm sněhu, na Božím Daru 70 cm a nejvíc hlásí Klínovec 95 cm. Z části začal provoz i na vlecích v hlavních krušnohorských lyžařských okrscích - Bublava, Pernink a Boží Dar. Na Klínovci se jezdí na Dámské sjezdovce. Částečně jsou také v provozu běžkařské tratě.

Horská služba čelí jako obvykle neukázněným řidičům, kteří parkují zejména na Klínovci na komunikacích. "Umím si představit, co by nás se sněžnými skútry čekalo, kdyby se stal vážnější úraz a sanitka by se nemohla kvůli zablokovaným přístupovým komunikacím přiblížit," stěžoval si Právu náčelník horské služby Rudolf Chlad, který je však s mimořádně včasnou sněhovou nadílkou spokojen, když říká: "Horská sezóna je už bezvadně v plném tempu."

Lyžaři na Šumavě si užívali první sníh

Začátek zimní sezóny trhal o víkendu v jihočeské části Šumavy návštěvnické rekordy.  Bezmála dva tisíce lyžařů  hlásily shodně areály na Lipně i na Zadově. Na zdejších sjezdovkách leží kolem 30 centimetrů prachového sněhu a upraveny jsou desítky kilometrů běžeckých stop.

"Návštěvnost předčila naše očekávání. Zejména vzhledem k tomu, že je teprve listopad," řekl v neděli Právu ředitel společnosti Lipnoservis Luboš Krejza. Ve středisku na břehu Lipna si lyžaři mohli užít zimních radovánek na sjezdovkách Jezerní, Světluška I a Světluška II a v dětském výukovém hřišti Foxpark.

Spokojenost vládla také na Zadově, kde je v provozu areál Kobyla. Sjezdovky na Churáňově a Nových Hutích by měly být zprovozněny v prosinci. "Přijelo také hodně běžkařů, pro které jsme upravili 25-ti kilometrový okruh na Kvildu uvedl ředitel zadovského areálu Pavel Voldřich.

V obou velkých zimních střediscích v jihočeské části Šumavy letos lyžování podražilo. Ceny permanentek vzrostly kvůli reformě, která od ledna zvýší daň z přidané hodnoty u služeb z pěti na devět procent. Nejvyužívanější jednodenní permanentka v hlavní sezoně pro dospělého vyjde na Zadově i na Lipně na 470 korun, děti zaplatí 330 korun. Ceny permanentek jsou v průměru dražší o čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám