Hlavní obsah

I žena bez partnera by mohla žádat o umělé oplodnění

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I žena, která nemá partnera a touží po dítěti, by mohla požádat o umělé oplodnění. Vyplývá to z návrhu zásad zákona o zdravotních službách a specifických službách, který připravilo ministerstvo zdravotnictví. Až dosud nic takového nebylo možné a o umělé oplodnění mohl požádat pouze partnerský pár, který přirozenou cestou nemohl mít děti.

Článek

"Ano, je to novinka a bude se o ní ještě diskutovat," řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Nedokázal odhadnout, zda tento návrh bude úspěšný, či ne. Naráží totiž na mnoho etických problémů. Pak by totiž bylo možné, aby vychovávaly děti i lesbické páry, což naráží zejména u nábožensky založených lidí na velký odpor.

Také není zcela jasné, kdo by daroval sperma a zda by matka znala otce svého dítětě, či ne. Zatím se uvažuje o tom, že dárce by si mohla žena sama najít, nebo by využila spermabanky, a pak by byl dárce anonymní. Diskuse bude zřejmě ještě dlouhá, pokud by návrh skutečně prošel, platil by od roku 2009.

Respektovat přání pacienta neoživovat ho

Od stejného data by mohla platit i další novinka, kterou je, že pacient si nepřeje být oživován. Musel by to ale říci předem a toto své přání by si musel nechat notářsky ověřit. Zákon by pak stanovil, za jakých podmínek to je možné, a lékaři by museli přání pacienta respektovat.

V návrhu zásad zmíněného zákona, jak uvedl Cikrt, je mimo jiné, že nemocnice, pokud hospitalizují dítě, musí s ním povinně zajistit i pobyt rodiče v nemocnici. Je tomu tak i dnes, ale neopírá se to o žádný zákon. Jde víceméně o vstřícný krok nemocnice.

Pacient má mít také nárok na tzv. druhý názor. V praxi by to vypadalo tak, že lékař stanoví diagnózu pacientovi, ten bude na vážkách a nechá si vyšetření udělat i od dalšího lékaře, aby měl dva názory na své onemocnění. Tato myšlenka není nová. Už před lety s ní přišel například tehdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, ale neprosadil ji.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý šestý pár v Česku je neplodný

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Výběr článků

Načítám