Hlavní obsah

Každý šestý pár v Česku je neplodný

Právo, per

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Článek

"Navíc se tyto problémy budou dál zhoršovat. Dokonce se uvažuje, že během příštích dvaceti let se může počet dvojic se sníženou plodností až zdvojnásobit. V takovém případě by pomoc odborníků potřeboval již téměř každý třetí pár," řekl Právu ve středu docent Tonko Mardešič ze Sanatoria Pronatal v Praze, které se zabývá asistovanou reprodukcí.

Důvodů ke zhoršování plodnosti je několik. Na prvním místě stojí špatné životní prostředí a styl života s přemírou stresu a odkládání mateřství do pozdějšího věku, především z důvodu budování kariéry. Jestliže ženy v roce 1991 měly první dítě v průměru ve svých 21 letech, v roce 2002 to bylo v průměru ve 27 letech a nyní je to ještě ve vyšším věku. Přitom čím je žena starší, tím rizika stoupají.

Potíže u obou pohlaví

"Příčina neplodnosti je rovnoměrně rozdělena mezi oba partnery," soudí doktor David Rumpík z Kliniky reprodukční medicíny ve Zlíně. Ve 40 procentech případů bývá za neplodnost odpovědná žena, v dalších 40 procentech muž. Dvacet procent příčin zůstává nevyjasněno.

Všechny typy neplodnosti mohou být léčeny. Techniky asistované reprodukce umožňují vyřešit potíže s plodností i u mužů, jejichž semeno neobsahuje dostatek kvalitních spermií. Doktor Rumpík tvrdí, že za posledních 50 let klesl počet spermií u mužů na polovinu.

"Je to důsledek nezdravého životního prostředí," dodal odborník. Ročně mužům ubývají zhruba dvě procenta spermií. "Neznamená to ale, že za 25 let muži budou totálně neplodní. Příroda si vždycky pomůže."

Ročně 2500 novorozenců

Ročně se v ČR narodí umělým oplodněním asi 2500 dětí, což jsou tři procenta z celkového počtu narozených dětí. Umělým oplodněním dětí se zabývá 24 center, která ročně navštíví několik desítek tisíc párů, z nichž přibližně 10 000 párů podstoupí léčbu. Ze zdravotního pojištění jsou ženě od 22 do 39 let hrazeny tři cykly oplodnění.

Naděje, že porodí dítě, je 85 procent. Od čtyřicítky výš se nedoporučuje umělé oplodnění, protože výrazně stoupá počet rizik jak pro matku, tak i dítě. Některým párům ale pomáhá i speciální lék Puregon, který žena užívá do doby, než vajíčko dozraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoké podpatky mohou vést k neplodnosti

Známý britský expert Dax Moy tvrdí, že vysoké podpatky mohou mít nepříznivé následky na plodnost žen, které je nosí příliš často.

Toxické látky ohrožují lidskou reprodukci

Klesající počet spermií, zvýšená neplodnost, abnormality pohlavních orgánů u malých dětí. To vše dává studie Greenpeace do souvislosti s působením nebezpečných...

Výběr článků

Načítám