Hlavní obsah

Češi chtějí ze všech zemí východního bloku nejvíc omezit imigraci

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou z postkomunistických zemí největšími zastánci omezení pro imigraci. V ČR by chtěly omezit přistěhovalectví tři čtvrtiny lidí. To je značně více než v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku a v Bulharsku. Ukazuje to studie amerického výzkumného centra Pew Research Center (PWR) ve Washingtonu.

Článek

Studie se opírá o průzkum ze 46 zemí světa, který zjišťoval, jak lidé přijímají globalizační trendy jako je liberalizace obchodu a volný pohyb lidí. "V mnoha zemích světa lidé vnímají migraci jako destabilizující prvek, jako nebezpečí pro svou vlastní kulturu. A bojí se o práci," řekl o výsledcích šéf PWR a výzkumu Andrew Kohut.

I Češi však ve volání po přitvrzení pravidel imigrace zaostávají za obyvateli jihovýchodní Asie, Tanzánie nebo JAR. Tam  podpořilo zpřísnění 86 až 94 procent dotázaných.

V rámci Evropy předčili Čechy Italové a Španělé (87 a 77 procent), Britové jsou na stejné pozici jako ČR - i tam se tři čtvrtiny dotázaných vyslovilo pro zpřísnění. Pro zmírnění pravidel byla naopak většina dotázaných jen v Jižní Koreji a na palestinských územích. Japonci jsou v této otázce rozděleni napůl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám