Hlavní obsah

Ministerstvo obrany dostalo půlmiliónovou pokutu za chybné zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 547 500 korun za chybné zakázky. Úřad prověřoval výběrová řízení na oblečení a uniformy pro vojáky a několik stavebních zakázek, zjistil chyby v 17 případech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Informaci v pátek Novinkám potvrdil předseda ÚOHS Martin Pecina.

Větší část pokut je zatím nepravomocná, armáda se proti nim může odvolat. Zatím musí zaplatit jen pravomocnou sankci 182 500 Kč.

Armáda špatně vybrala dodavatele

Zakázky se týkaly vybavení pro vojáky. Za pět různých tendrů na boty, bundy, trička, návleky a uniformy vyměřil ÚOHS pět pokut v rozmezí 45 000 Kč až 100 000 Kč. Celkem je to 335 000 korun, tedy asi třetina maximální možné sankce. Ministerstvo zvolilo špatnou formu výběru dodavatele, mohlo tak ovlivnit pořadí nabídek, a tím i vítěze, uvedl Pecina.

Tyto pokuty jsou výsledkem kontroly celé série zakázek v hodnotě kolem 1,8 miliardy korun. "Ve většině případů ÚOHS neshledal důvody k zahájení správního řízení. Většinou se totiž jednalo o zakázky strategické, na které se vztahuje výjimka ze zákona," upřesnil Pecina.

Problémy i kolem stavebních zakázek

ÚOHS odhalil ještě další provinění, to už ale mimo kontrolu. Zjistil, že vojenské ubytovací správy v Plzni a Praze špatně zadaly některé stavební práce. Rozdělily je na menší zakázky, aby se vyhnuly zadávání výběrového řízení. Za to dostaly pokutu 182 500 Kč, proti níž se neodvolaly.

Naopak rozklad ÚOHS obdržel k rozhodnutí o pokutě 30 000 korun za zakázku na opravy dopravního značení za 4,6 milionu. Také tady rozdělil zadavatel zakázky na menší části, aby se vyhnul zadávacímu řízení.

Časté problémy

Zakázky ministerstva obrany patří k nejdiskutovanějším, ÚOHS se jimi také často zabývá. Dosud ale uděloval pokuty spíš v desítkách tisíc korun a několik výběrových řízení zrušil. Má přitom omezené možnosti, ze zákona o zadávání veřejných zakázek jsou vyňaty například tendry na zbraně.

"Zakázky na zbraně mají výjimku ze zákona, protože podléhají utajení. Oni pak ale často stejným způsobem nakupují trička a podobné věci, protože jsou na to zvyklí. Proto v jejich zakázkách dochází často k pochybení," dodal pro Novinky Pecina.

Zároveň však připomněl, že chyby zřejmě nejsou dělané záměrně.

Ministerstvo nechybovalo poprvé

Ministryně obrany Vlasta Parkanová již na začátku července zrušila soutěž na uniformy a další výstroj v hodnotě 2,6 miliardy korun. V zadávacím řízení podle ministryně došlo k pochybením, projekt prý navíc ani nebyl hospodárný. V tendru byl podle ministerstva bezdůvodně zúžen počet uchazečů.

Jen o měsíc dříve přitom Parkanová zrušila jiný velký tendr, a to zakázku na dodávku telekomunikačních služeb v hodnotě 800 miliónů Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám