Hlavní obsah

Čunek: Hovorka je jako jeden z mála poctivý

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka váhá s podporou koaličního reformního balíku veřejných financí. Vadí mu především jeho zdravotnická část. Přestože by svým odmítnutím hlasovat pro reformu mohl vyvolat krizi uvnitř koalice, vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek Hovorku brání a tvrdí, že poslanec nesleduje osobní zájmy.

Článek

Co říkáte na postoj Ludvíka Hovorky?

Určitě bych na něj asi nadával více, kdybych ho neznal. On je totiž jako jeden z mála skutečně poctivý člověk, zatímco mnozí jiní sledují vždycky nějaké své zájmy, ať už politické nebo čistě osobní. U něj jsem přesvědčen, že tomu tak není.

Budete se ho snažit ještě zviklat?

Ještě budeme diskutovat o tom, co je a co není výhodné a co znamená význam slov cena kompromisu. Chápu, že existují věci morálky, věci principiálně natolik zásadní, že i kdyby se měla rozvalit celá vládní koalice, tak pro ně nemůže hlasovat. Tady si ale myslím, že to tak vůbec není. Možná jsme se zatím ještě úplně nepochopili. Například princip, na kterém jsme se shodli s partnery, kdy každá rodina dostane odpočet 240 korun jako náhradu za bezplatnou péči, je podle mě výhodnější.

KDU i Ludvík Hovorka sice chtěli, aby děti do 15 let byly od platby osvobozeny, ale protože to je nesystémové, vymysleli jsme jiné, lepší řešení. Průměrná návštěva u lékaře je snad čtyřikrát ročně a v případě odpočtu jde tedy o osm návštěv za rok (při 30 korunách za návštěvu u lékaře je to celkem 240 korun - pozn. red.). Navíc se bude jednat o děti do 26 let. Pro rodiny je to výhodnější řešení. O těchto věcech však s panem Hovorkou ještě budeme diskutovat.

Vážíte si více poslanců, kteří jsou politicky poslušní, nebo těch s vlastním přesvědčením, jako je například Hovorka?

Z poslanců, které znám, a mohu mluvit především o těch z KDU-ČSL, si myslím, že není žádný takzvaný kývač nebo člověk bez názoru. Vážím si poctivého poslance, který skutečně dělá práci pro občany a ne pro stranické či osobní zájmy. A pak už je jenom nabádám, aby mysleli také na to, že by neměli být až tak pyšní, aby se domnívali, že jen ten jejich názor je pravdivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám