Hlavní obsah

Sobotka u Klause: Volba prezidenta by se neměla odkládat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka se ve čtvrtek shodli, že volba nového prezidenta by měla začít co nejdříve, jakmile to Ústava umožňuje, tedy v termínu po 7. únoru 2008, kdy Klausovi končí mandát. Oba politici se během srpna sejdou s předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem.

Článek

Podle Ústavy musí volba začít měsíc poté, co končí stávajícímu prezidentu mandát - termín je tedy mezi 7. únorem a 7. březnem.

"V daném okamžiku předpokládáme a bavili jsme se o tom, že by to šlo spíše do termínu únorového," řekl Sobotka. Prezidenta volí obě komory parlamentu na společné schůzi.

Protikandidát nejistý

Nynější hlava státu bude znovu kandidovat. Kdo se mu postaví, není zatím jasné. Objevilo se například jméno Jiřího Dienstbiera. ODS podpoří Klause, ostatní politické strany avizovaly, že by se rády shodly na jménu protikandidáta. KDU-ČSL se ale k Dienstbierovi stačí zdrženlivě. Její představitelé tvrdí, že raději než jeho podpoří Klause.

Podle Sobotky bude rozhodující ještě diskuse s předsedou Sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD), se kterým se má kvůli této otázce sejít začátkem srpna. Schůzku s ním plánuje i Klaus.

Sobotka: budu u lidovců lobovat za Klause

Sobotka po jednání také potvrdil, že Klaus má v souboji o prezidentské křeslo jeho plnou podporu. "Řekl jsem mu, že udělám maximum pro to, aby se prezidentem stal," řekl. Potřebné hlasy mimo ODS chce Sobotka pro Klause shánět u lidovců, nezávislých senátorů i dalších stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám