Hlavní obsah

Čunek místo Topolánka navštíví jen Etiopii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), který při cestě do Afriky nahradí příští týden v čele české delegace šéfa vlády, navštíví pouze Etiopii. Návštěva Jemenu je zrušena, potvrdil to sám Čunek. Českou delegaci měl původně vést premiér Mirek Topolánek (ODS). Cestu ale na poslední chvíli zrušil, což nebývá v diplomatickém světě obvyklé.

Článek

Termín cesty kolidoval s datem, kdy má na svět přivést Topolánkova potomka místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS). Už dříve řekla, že termín porodu je na svatou Annu, tedy 26. července.

Do Jemenu a Etiopie měl letět šéf vlády již v neděli. Kvůli jeho náhlému rozhodnutí cesty se nezúčastnit se proto musel program návštěvy na poslední chvíli měnit.

Ještě ve čtvrtek se ale počítalo i s Jemenem. Podle diplomatických zdrojů ČTK dali jemenští představitelé české straně najevo nelibost nad zrušením Topolánkovy návštěvy.

Cesta Čunka, kterého doprovodí ministryně Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a Džamila Stehlíková (SZ), se tedy nakonec uskuteční od úterka do čtvrtka. Ministryně obrany Parkanová by si v Etiopii měla prohlédnout domovskou základnu českých letounů L-39 Albatros, které tamní armáda využívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám