Hlavní obsah

Paroubek viní z propuštění Krejčíře české úřady

Právo, dan, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jasno o viníkovi, který zapříčinil nové zmizení již jednou uprchlého Krejčíře, nemají ani čeští politici. Zatímco předseda branného výboru Sněmovny Jan Vidím (ODS) vidí za propuštěním Krejčíře selhání orgánů v JAR, podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka je pochybení na české straně.

Článek

"Vypadá to, jako kdyby ho chtěl někdo nechat uprchnout," uvedl Paroubek. Dodal, že je zvědavý, kdo ponese osobní odpovědnost, a připomněl, že když Krejčíř uprchl z vily v Černošicích, tak odstoupil policejní prezident.

Podle předsedy výboru pro bezpečnost Františka Bublana (ČSSD) by měl ministr Pospíšil vyvodit personální důsledky. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) pouze dodal, že bezpečnostní složky státu splnily svoji roli tím, že byl Krejčíř v JAR zadržen.

Radovan Krejčíř byl propuštěn v pondělí večer a jihoafrická policie se ho od té doby opět snaží zatknout. Podle mluvčí jihoafrické policie Tummi Goldingové za vše mohou české úřady, které prý včas nedodaly doklady pro řízení o propuštění z vazby. Ministerstvo spravedlnosti ale kritiku odmítá.

Krejčířovi advokáti přesvědčili soud, že do čtyřicetidenní lhůty k dodání dokumentů z České republiky k žádosti o jeho vydání se započítávají i volné dny. Krejčíř měl být na základě verdiktu soudu propuštěn, Interpol však měl připraven nový zatykač.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám