Hlavní obsah

Klaus popřál kardinálu Vlkovi k narozeninám

Právo, Novinky, gö, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus přijal odpoledne kardinála Miloslava Vlka, který slaví 75. narozeniny. Předal mu pro tuto příležitost čestnou plaketu prezidenta republiky. Podle kardinála byla schůzka příjemná a bavili se pouze o životě.

Článek

"Popřál mi mnoho zdraví a energie," řekl pak Právu kardinál.

"Vážím si otevřenosti vašich postojů, vaší připravenosti jasně a někdy i ostře prezentovat svá stanoviska a vašeho trvalého úsilí obnovit autoritu a postavení katolické církve u nás," citoval kardinál z prezidentova průvodního dopisu k medaili.

"Je to korektní, seriózní, jasné, pravdivé a upřímné," řekl Vlk.

Vztahy kalí katedrála a smlouva s Vatikánem

Mezi Hradem a Arcibiskupským palácem panuje série sporů, například ohledně vlastnictví Katedrály sv. Víta nebo zatím neschválené smlouvy s Vatikánem.

Klaus letos na jaře odmítavě reagoval na Memorandum za nápravu vztahu státu a církví v ČR, které zahrnovalo výzvu k vyřešení problému církevního majetku, k nápravě vztahu státu a církví a k přijetí smlouvy se Svatým stolcem.

Když se v dubnu katoličtí biskupové sešli s Klausem v Lánech, žhavým problémům vztahu státu a církve se rozhovor vyhnul podle Vlka "velkým obloukem". Nehovořilo se na Klausovo přání ani o předávání katedrály.

Spor o katedrálu trvá již 14 let. Na začátku května jej obvodní soud pro Prahu 1 odročil na neurčito. Kardinál Vlk požádal totiž prostřednictvím právníka o to, aby se mohl připojit k řízení jako vedlejší účastník. [celá zpráva] Vlk je toho názoru, že vnitřní vybavení chrámu by mělo v každém případě patřit církvi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám