Hlavní obsah

Lidovci rozhodnou o kandidátovi na prezidenta na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci oznámí jméno svého kandidáta na prezidenta na podzim. Rozhodlo o tom předsednictvo KDU-ČSL, jehož členové chtějí tuto otázku řešit společně s poslaneckým a senátorským klubem strany.

Článek

"Předsednictvo se rozhodlo završit vnitrostranickou debatu o kandidatuře na úřad prezidenta republiky ČR v úzké spolupráci s poslaneckým a senátorským klubem KDU-ČSL na podzim roku 2007," řekl mluvčí strany Martin Horálek.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek uvedl, že lidovci kvůli prezidentské volbě neuvažují o vnitrostranickém referendu, kandidáty posoudí na stranických zasedáních postupně od místní úrovně. Na uvedení jmen možných kandidátů je podle něj čas.

"Vzhledem k stranické struktuře nepotřebujeme na posouzení kandidátů hodně času, v tuto chvíli tak nejsme pod tlakem," uvedl Čunek na dotaz, kdy lidovci kandidáty představí. V úvahu připadá také Parkanová

Zatím se ani neví, jestli lidovci přijdou s vlastním kandidátem, nebo zda podpoří favorita jiné strany. "Může to být tak i tak, budeme o tom intenzivně jednat," upřesnila předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Spekuluje se o tom, že by lidovci mohli nominovat bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma či někdejší šéfku Akademie věd Helenu Illnerovou, mluví se také o lidovecké ministryni obrany Vlastě Parkanové.  Někteří dříve mluvili o katolickém knězi a pedagogovi Tomáši Halíkovi, ten ale kandidaturu odmítl.

Předsednictvo KDU-ČSL ve čtvrtek jednalo také o vládní reformě veřejných financí. Pověřilo své zástupce v takzvané koaliční devítce, aby vyvolali jednání o té části reformy, která se týká zdravotnictví.

Svého kandidáta zatím oznámila jen ODS

ODS se ve středu oficiáně rozhodla, že v prezidentských volbách podpoří znovu současného prezidenta Václava Klause. Kvůli znovuzvolení současného prezidenta bude jednat především se svými koaličními partnery. [celá zpráva]

Zelení ale už dali najevo, že Klause dalších pět let na Hradě nechtějí a vyberou si vlastního kandidáta, stejně tak sociální demokraté. Uvažují o tom, že do prezidentské funkce navrhli ženu.

Komunisté se ještě nerozhodli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám